Минава ли през България канал за трафик на органи?

OFFNews 13 септември 2019 в 13:16 1371 0

Бъбречните трансплантации на черно водят до усложнения, застрашаващи живота на пациентите. Това коментираха специалисти-нефролози пред Нова телевизия, след като прокуратурата разкри нелегален канал за донорство.

При акцията бяха заловени четирима души на българо- турската граница. По данни на разследващите, двама от тях са сочени за организатори. Другите двама били бивши донори, които са набирали нови желаещи да дарят бъбрека си срещу заплащане.

Според началника на Клиниката по нефрология и трансплантация към Александровска болница - проф. Емил Паскалев, все повече българи се подлагат на нелегални трансплантации в Турция. Това се виждало от медицинската документация, която пациентите представят впоследствие. В момента чакащите за бъбрек у нас са около 1 050. В същото време трансплантациите годишно са по-малко от 10.

„Много често идват пациенти, които са трансплантирани, но не достигат до нормална бъбречна функция. Понякога идват с епикризи, в които няма почти никакви данни, чисто медицински, по отношение на самата оперативна интервенция, по отношение на донора, по отношение на имунологични изследвания”, заяви Паскалев.

„Много често те нямат юридическа стойност, защото нямат нито печат, нито подпис. Ние искаме превод от тях от турски на български. Преводът става чрез Google и той е изключително несъдържателен, защото не се превежда от лице, което има медицински познания върху проблема”, каза още той.

По информация на Нова телевизия във вторник вечерта на българо-турската граница са задържани четирима души. Двама от тях са организатори на схема за набиране на донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници.

Трансплантациите се извършвали в Турция, където били представяни фалшиви документи, че донорът и реципиентът са роднини. За да се сдобият с бъбрек, нуждаещите се плащали по 60 000 евро.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)