Микроластмасата в бутилираната вода е с нисък риск за здравето, твърдят от СЗО

Последна промяна на 22 август 2019 в 10:55 448 0

Снимка Pixabay

Микропластмасата в питейната вода представлява "нисък риск" за здравето. Това сочат резултатите от изследване на Световната здравна организация, цитирани от bTV.

Пластмасата попада най-често във водата, чрез технологията на бутилирането. Изследването е показало, че повечето частици пластмаса в питейната и бутилираната вода са по-големи от 150 микрометра.

Това означава, че те не преминават през стените на червата, а се изхвърлят от организма чрез храносмилателната система.

Учените все пак предупреждават, че проучванията по темата са ограничени.

Необходими са допълнителни изследвания, които да дадат по-задълбочени заключения по определени въпроси, допълва здравната организация.