Михаил Околийски: Отпускане на мерките за Коледа може да се превърне в трагедия

Според експерта ефектът би бил опустошителен за населението

OFFNews 15 декември 2020 в 11:39 1580 0

Снимка Архив

„Отпускане на мерките срещу COVID-19 по коледните празници може да се превърне в една от трагедиите на живота ни“, категоричен бе доц. Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация у нас по bTV.

„Мисля, че трябва да имаме здрав разум в тези времена и да не се поддаваме на емоциите си. В момента положението в България не е добро и позицията на здравния министър отразява необходимостта от опазване живота и здравето на хората“, категоричен е Околийски.

Той добави, че ако все пак противоепидемичните мерки бъдат отпуснати покрай Коледа ефектът би бил опустошителен за България, „какъвто започва да става“. „Това празнуване и желанието на хората да компенсират тези несполуки покрай коронавируса много бързо може да се превърне в едно тъгуване по загуба на близки, в това да трябва да търсим помощ по болниците“, каза експертът.

Относно приравняването на антигенните тестове с PCR-ите, Околийски коментира, че е категорично за идеята. Според него тези данни няма да изкривят статистиката у нас.

„Броят на заразените и без това е много висок. Нужна е по-добра картина“, добави той. По думите му Словакия, която е съпоставима с България, има изключително добри резултати именно след тестуване с антигенни тестове.

„Там коронавирусът е под контрол, защото установиха рисковите пациенти, изолираха ги. Това е начинът за справяне с пандемията“, поясни Околийски.

Относно нагласите към ваксинирането срещу COVID-19, той коментира, че е изненадан, защото процентът на хората, които искат да се ваксинират почти не се е покачил. За ваксинирането на лекари и служители на първа линия, Околийски коментира, че се надява именно те да дадат пример на населението.

Той сподели също, че прогнозата на СЗО е, че ако сме достатъчно рационални и се възползваме от ваксината срещу COVID-19 ще избегнем трета, четвърта и пета вълна на заболяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!