Михаил Околийски: Едва 38% от хората се възползват от профилактичните прегледи

OFFNews 10 юли 2023 в 10:32 677 0

Михаил Околийски

Снимка Архив/БГНЕС

Михаил Околийски, заместник-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК

Едва 38% от хората в активна възраст се възползват от профилактичните прегледи и изследвания, които се полагат в годишния пакет при общопрактикуващите лекари. Това посочи заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) доц. Михаил Околийски.

По думите му, най-редовни са хората, които имат допълнително здравноосигуряване и са застрашени от повишаване на здравната вноска, ако не се прегледат.

Извънболничната помощ и профилактиката са във фокуса на бюджета за здраве през 2023 г. Финансовата рамка залага над 7 млрд. и 200 млн. лева, което е с над 900 млн. лв. повече от предходната 2022 г. Средствата за извънболничната помощ са увеличени с 24% подчерта доц. Околийски. 

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, този бюджет беше подкрепен и се изразиха надежди, че сега е моментът да се подкрепят хората в извънболничната помощ – общопрактикуващи лекари и специалисти, за да може да се извадят дейности от болниците, да се постигне по-добър баланс. По-евтини и по-ефективни дейности да се прехвълят при личните лекари, защото ако дадено заболяване се хване в ранна фаза, няма да има нужда да се практикуват скъпоструващи интервенции, каза той и посочи, че бюджетът предвижда повече направления за медико-диагностични дейности, повече услуги за бременни, майки и деца, с повече прегледи.

Мария Габриел: Всички без КТ ''Подкрепа'' подкрепиха бюджета за 2023 г.

Зам.-министърът подчерта, че тези възможности трябва да се използват.

Личните лекари се превърнаха в разпределители на направления, които пазят входа към болничната система, но не са овластени да извършват тези ефективни дейности. С пълната интеграция на Националната здравноинформационна система ще има възможност в досиетата на хората да излизат като напомняне тези профилактични прегледи, предстоящи ваксинации, каза още шефът на Надзорния съвет на Касата.

Според него доплащането за лечение ще се случва, "докато не се изсветлят всички процеси в системата". Ще има възможност и да се проследи дали дадена болница е подобрила здравето на човека, каза още той.

Доц. Околийски припомни и намерението на здравното министерство да постави ограничения пред роенето на болници в страната. Според него това ще се случи с изработването на национална карта, която да казва в кое населено място от колко болници има нужда.

Мораториум върху откриването на нови болници иска здравният министър

"В Австрия, която е съизмерима като население с нас, има 70 болници, а у нас са 380", даде пример зам.-министърът. 

По темата за Национална детска болница, Околийски подчерта, че има отделени средства за проекта, "с които се плащат заплати на някакви хора", но не е ясно с какво точно се занимават. По думите му има възражения и срещу одобрения терен за болницата, който не е комуникативен. Тази болница трябва да е в центъра на София, в близост до други лечебни заведения, за да може да се оказва възможно най-бързо специализирана помощ, подчерта той.

Проф. Хинков: Детската болница ми е приоритет

Михаил Околийски изрази надежда, че през 2024 г. вече ще има конкретни договори за строеж на болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика