Международен екип от лекари извърши уникални за българската медицина мозъчни операции

OFFNews 15 август 2019 в 17:15 1957 0

Снимка УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Двете интервенции на гигантски аневризми, осъществени от германския топ неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ приключиха успешно, съобщиха от болницата.

„Към момента и двамата пациенти са будни и в добър тонус. Първият пациент, опериран сутринта, дори поиска да се храни, което е чудесен знак“, коментира сложните операции доц. Сираков.

54-годишният мъж е бил с аневризма, която е криела огромен риск от усложнения по време на интервенцията. Според проф. Хенкес, който на няколко пъти е консултирал пациента, рискът той да загине по време на операцията е бил 30%.

Без професионалната лекарска намеса, вероятността мъжът да почине е била 60%. (За сравнение, при по-обикновените случаи операцията крие около 1,5-2% риск от фатални усложнения. 30% означава, че всеки трети с такава аневризма е загинал). За да го спасят, проф. Хенкес и доц. Сираков са поставили 11 стента в центъра на аневризмата, като по този начин са изградили нов съд.

Вторият пациент е 61-годишна жена, която вече веднъж е била третирана от екипа на доц. Сираков, тъй като аневризмата й е била пред спукване.

"Тази операция също беше много рискована, макар и не колкото първата (рискът пациентката да не издържи операцията или да почине след това е 10%), затова предпочетохме в този момент до нас да е проф. Хенкес“, обяснява единственият сертифициран български неврорентгенолог у нас - доц. Станимир Сираков.

Двамата пациенти са настанени в реанимацията на болницата, където ще бъдат под 24-часово наблюдение в следващите няколко дни. Около месец е критичният период за първия пациент. Самото възстановяване трае между 3 и 6 месеца. 

Проф. Ханкес гостува в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Идването му у нас спестява на НЗОК над 300 000 лева, които иначе трябваше да бъдат дадени за лечение в чужбина, при това само за единия пациент.

Съвместната интервенция е ценен опит и за специалистите от други болници, които проследиха операциите на живо в аулата на болницата.

В България годишно се откриват около 250-300 аневризми. 142-ма пациенти с такава диагноза са били лекувани в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ през миналата година. От началото на 2019 година досега случаите са над 150. Само 2 от тях са били оперирани, останалите са третирани ендоваскуларно, каквато е и световната тенденция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови