Медиците в Хонконг обявиха стачка, искат затваряне на границата с Китай

OFFNews 03 февруари 2020 в 11:24 1421 0

Над 1000 медицински работници стачкуват днес в Хонконг, за да накарат местното правителство да затвори границата с континентален Китай заради епидемията от новия коронавирус, предадоха световните агенции.

Синдикатът "Съюз на болничния персонал", който организира стачката, предупреди, че ако правителството не реагира до 18 ч. днес (местно време), още 6000 медицински работници ще бъдат призовани да се включат в стачните действия през остатъка от седмицата.

Междувременно американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс, съобщи, че САЩ планират още полети за прибиране на американци от китайската провинция Хубей. С тези полети могат да бъдат евакуирани чужди граждани, както и да се доставят медицински изделия.

Малдивите обявиха забрана за влизане в страната на пътници от Китай заради коронавируса, предаде Ройтерс. Миналата година страната бе посетена от над 280 000 туристи от Китай.

В Южна Корея ще проверяват за коронавируса всички, които са болни с кашлица и висока температура, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на здравното министерство. В страната заради коронавируса за затворени почти 500 училища.

Японският премиер Шиндзо Абе каза, че Япония ще положи всички възможни усилия вирусът да не засегне олимпийските игри, започващи на 24 юли, предаде Ройтерс.

Русия започва евакуацията на свои граждани от Ухан днес, предаде ТАСС. Операцията ще се извършва от въздушнокосмическите сили, които са част от въоръжените сили. Смята се, че в Ухан и прилежащата му провинция Хубей има над 600 руски граждани.

Временно е преустановено движението на влаковете до Китай, а Москва вече ограничи директните полети до азиатската страна.

Същевременно в китайски селски райони властите наблюдават с патрулиращи дронове дали хората спазват разпоредбите да не се събират на едно място в разгара на епидемията, предаде Ройтерс. Местните власти са разпоредили починалите от коронавируса да бъдат кремирани отделно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови