Медиците в Гърция стачкуват. Искат по-добри условия на работа

OFFNews 23 февруари 2022 в 14:46 806 0

Снимка Pixabay

Лекари и медицински сестри стачкуват днес в Гърция, съобщава електронното издание Нюз ин, цитирано от БТА. Протестната демонстрация е пред сградата на министерството на здравеопазването.

Организатори са Конфедерацията на съюзите на болничните лекари в Гърция (ОЕНГЕ) и Гръцката конфедерация на работещите в държавните болници (ПОЕДИН). Обявени са 24-часови стачни действия в болниците в страната, а за област Атика стачката ще продължи седем часа.

Синдикатите поставят искания за подобряване на работната среда и назначаване на нови хора. Те се оплакват, че апаратурата в болничните заведения е остаряла, а персоналът е изтощен. На някои места две сестри обслужват 40 пациенти с коронавирус. Високи са и натрупаните от болниците дългове. Синдикалните организации настояват за възстановяване на практиката за плащане на 13 и 14 заплата и като цяло увеличаване на финансирането на държавната здравна система.

От началото на пандемията държавните болници в страната са под особен натиск. За да се справи с недостига на лекари в болничните заведения, правителството на Кириакос Мицотакис няколко пъти прибягна към практиката за обявяване на мобилизация за лекари с частна практика. Наложи се и помощ от страна на частните болници, които разкриха COVID легла и легла в интензивните отделения.

В последните седмици в страната се наблюдава постепенно отслабване на натиска над болниците. Намален е броят на пациентите с коронавирус, които се нуждаят от болнична грижа. Пада и процентът на тежките случаи.

Данните показват, че през февруари смъртността на пациенти с ковид инфекция е намаляла с 20 на сто.

Според специалисти страната вече излиза от острата фаза на пандемията, а ваксинационното покритие на над 70 на сто от гражданите позволява постепенното връщане към нормалността, пише в. „Прото тема“ като уточнява, че това на този етап ще е възможно само за ваксинираните лица.

Днес заседава експертната комисия, която ще обсъжда дали да отпадне задължителното носене на предпазни маски предвид скорошното започване на туристическия сезон в Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови