Медиците са на първа линия, а ние къде сме?

Проект #ЗАДОБРОТО срещу COVID-19 в България събира средства за подпомагане на лечебните заведения

OFFNews Последна промяна на 13 март 2020 в 14:40 3852 0

В пика на кризата с COVID-19 италианците събраха над 5 млн. евро, за да помогнат на болниците и медиците, които работят в тях. Доброволно, съпричастно и с мисъл за хората, които държат живота на близките им в ръцете си. 

Можем го и ние. Правено е.

Сигурно сте чували за тях - Проект #задоброто. Със събраните от тях средства и с личния им труд Педиатрията обнови детското си нефрологично отделение, ремонтира интензивното си отделение. Започната беше организацията на голям основен ремонт на отделението по чревни паразити към Инфекциозната клиника в болница “Св. Георги” в Пловдив. 

Сега са се захванали да помагат на медиците, които са на първа линия в битката с коронавируса. Без съмнение ще успеят, ако се присъединим.

Ето го и призивът им:

Здравейте, приятели! Днес, повече от всякога, се надяваме да сте здрави, четейки това. Решихме обаче, към надеждата да прибавим и действия.

Както знаете, Световната здравна организация обяви пандемия. Очакваме обстановката в страната, свързана с разпространението на COVID да продължи да се променя бързо. Следим реакциите в България, но и чуваме и виждаме обезпокояващи сигнали от други страни, които се борят с вируса. Ние от Проект #задоброто не можем да стоим и да чакаме.

Много хора разпространяват полезна информация и ни помагат да осмислим ситуацията. Още повече хора искат да помагат, дарявайки. Вярваме, че в криза най-ярко си проличава колко важно е обществото за оцеляване на държавата.

Тревожното очакване и безпомощността, паниката и неизвестността са толкова опасни, колкото и глобалната заплаха от вируса.

Затова - Проект #задоброто, подкрепени от Фондация Бикоуз, стартираме кампания за справяне със спешни нужди при кризата COVID-19 в България.

Ние сме доброволци и дарители. Вярваме, че към нас ще се присъединят още и още добротворци, които също се питат как да помогнат, за да бъде преодоляна заплахата.

Кампанията е за набиране на средства и ще ги използва за:

Покриване на спешни нужди на болниците в страната и София – за допълнителни медицински апарати/техника за обдишване, за друга апаратура, консумативи, включително за дообзавеждане и дообордуване на болнични помещения - директно свързано с кризата.

Изпълняване на други дейности, чрез които може да се ограничи разпространението на заразата.
Ще работим в подкрепа на мерките, които държавата предприема, без да пречим, оспорваме или изземваме нейните функции.

С какво започваме?

Имаме данни за няколко болници, които имат недостиг на респиратори. Работим по осигуряване на такива, вече имаме няколко възможни оферти.

Как ще работим?

Ще бъдем готови да реагираме светкавично, според развитието на ситуацията и разпространението на болестта.

Ние поемаме отговорността да приемаме всички отправени към нас призиви за помощ и да ги решаваме по най-бързия възможен и справедлив начин и според наличните средства, разбира се. В #задоброто имаме доказана процедура за документално мотивиране и вземане на решение с мнозинство в рамките на часове.

Комитетът на кампанията включва представители на Инициативната група #задоброто и представител на Фондация Бикоуз. Отворени сме за партньорства, прозрачно и честно ще работим с всички дарители и организации, които искат и могат да допринесат за резултатите и ефикасността от тази кампания.

Заедно се справяхме в нечовешки кратки срокове с ремонти на отделения и болници, осигурявахме апаратура и обзавеждане, организирахме стотици доброволци в нашите кампании. Сега задачата ще е много по-трудна. Но и желанието да помогнем и енергията да го направим са още по-големи.

Ще имаме нужда от всички ви! Вярваме, че доброто е енергия, която ни дава възможност да твори чудеса. За всички нас.

Без паника. Рационално. Отново всички ние ЗАЕДНО ще се справим. Знаем, че можем, правили сме го, ще го направим и пак.

Средства се набират в платформата Проект #ЗАДОБРОТО срещу COVID-19 в България

Всичко за Кампанията, нуждите и действията при кризата ще бъде публикувано на фейсбук страницата 

Изпращайте въпроси и заявки на електронната поща [email protected].

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Къде ВСУ ще удари руските нашественици?