Медиците от Пирогов ще протестират пред президентството

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2021 в 14:20 416 0

Снимка УМБАЛСМ "Пирогов"

От утре лекарите от „Пирогов“ ще протестират пред президентството от 18 до 20 часа. Това обявиха по време на днешния пореден протест в подкрепа на уволнения шеф на лечебното заведение проф. Асен Балтов, съобщи БНР.

Медиците ще търсят отговорност от президента Румен Радев, тъй като той е избрал състава на служебния кабинет.

Протестиращите отново поискаха оставките на здравния министър Стойчо Кацаров и на управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Лекари от най-голямата спешна болница заявиха пред БНР, че са "безкрайно обидени" от реакциите на здравния министър и че срещу "Пирогов" се "изсипват неверни неща".

„Протестът на лекарите от „Пирогов“ не е пътят, по който да докажат дали има източване на средства. Това трябва да се реши от съответните органи“. За това призова адвокат Свилена Димитрова, която е председател на Българската болнична асоциация. Асоциацията подкрепя лекарите от „Пирогов“, но апелира за разделяне на резултатите от проверката на Здравната каса и свършената работа от лекарите по време на пандемията. Димитрова апелира Лекарският съюз и „Пирогов“ да потърсят правата си. По думите ѝ, протестите ескалират ненужно напрежение. Според нея отстраняването на проф. Асен Балтов, не означава че лекарите не са се справили с работата.

Сред подкрепящите болницата са и специализантите в „Пирогов“, които приемат проверките като лична обида и непризнаване на труда им по време на пандемията. По-рано днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров съобщи, че предстои среща на здравния министър д-р Стойчо Кацаров с протестиращите медици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови