Медицинските специалисти до Ананиев: Предвидено ли е исканото увеличение на заплатите в бюджет 2020?

OFFNews 25 октомври 2019 в 12:05 1088 0

Снимка Архив

Протестиращите медицински специалисти настояват да бъдат запознати с предварително изготвената бюджетна рамка на МЗ с разбивки по пера и да им бъдат предоставени правилата, по които ще се разходват публичните средства. Искането е отправено в открито писмо до Кирил Ананиев, с копие до министър председателя, финансовия и социалния министри и председателя на Комисията по здравеопазване в НС.

В писмото си протестиращите питат и кой е контролният орган, който ще проследява процеса и ще носи отговорност. Те настояват да знаят какво ще се случи с медицинските специалисти, които работят извън лечебните заведения - детски ясли и градини, училища, ДКЦ и кабинети, домове за медико-социални грижи, старчески домове и др.

Медицинските специалисти припомнят и основните си искания и настояват те да бъдат изпълнени в най-кратък срок:

- достойно заплащане на нощния труд – 3 лв. на час;
- изплащане на вреден и интензивен труд;
- преминаване към намалено работно време от 7 часа на всички реанимационни
отделения (ОАИЛ);
- клас прослужено време не по-малко от 1,2 % на година;
- писмено становище от министъра във връзка с промяна в Закона на съсловните организации.

В дългосрочен план протестиращите настояват за  премахване на търговските дружества; промяна в категорията труд; задължително изготвяне на стандарти; остойностяване на труда на медицинските специалисти; сестринска акушерска и физиотерапевтична практика, по правила и с финансиране от НЗОК.

"Ако това не се случи до определения срок, заявяваме готовност за излизане в ефективни стачни действия, подаване на колективни оставки по места в страната и започване на организация за Национален протест съвместно с други синдикати и организации, които ни подкрепят", се казва още в отвореното писмо до здравния министър.

От понеделник 28.10.2019 г. започват символични предупредителни протести в цялата страна, предупреждават медицинските специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови