Медик в Германия: Да не лъжем хората, че тази година ще има лек срещу COVID

OFFNews Последна промяна на 26 март 2021 в 08:57 1781 0

„Не можем да лъжем хората, че до края на годината ще имаме сигурно лекарство. Коктейлът от антитела е подходящ за някои случаи - оказа се, че е по-подходящ за по-леките случаи. Този коктейл, който Германия внесе, подобният, с който се лекува американският президент. Другите медикаменти, които ползвахме, първите три най-известни, се оказаха в практиката непомагащи. За един-единствен до момента нямаме данни, че вреди повече, отколкото помага – ремдесивир. Няма данни, че той намалява смъртността.“ Това мнение изрази в интервю за БНР д-р Стоян Монев, който работи в COVID сектор в общинска болница в Германия.

Той не смята, че до края на годината може да се появи лекарство срещу коронавирусната инфекция.

Д-р Стоян Монев поясни още, че антивиралното действие на ивермектин е доказано само в клетъчни култури, „и то в концентрация, която надхвърля стотици пъти смъртоносната за човека доза“.

Ако ивермектин изобщо има някакво приложение, то ще е, когато човек знае, че е контактен, че най-вероятно е заразен, подчерта медикът. „В първите няколко дни, една или две дози и то ще е в някакъв много нищожен порядък.“

„Спирането на ваксините беше грешка. В ситуация, в която имаме ваксина, към която няма доверие, въпреки че ваксината е същата по намаляване на смъртност, намаляване на хоспитализации като другите ваксини, още след първа доза, при толкова намален интерес към нея, да, правилно е да се отворят зелени коридори. Глобално погледнато обаче, ако имахме дисциплинирана нация и система, не би било правилно да се ваксинира всеки, без никакъв ред“, коментира д-р Стоян Монев относно хода на ваксинацията в България.

Запитан за отражението на казусите с ваксината на „Астра Зенека“ върху настроенията на хората и техните нагласи към ваксините, той посочи, че динамичните сюжети около тази ваксина са своеобразен пиар провал на фирмата на международно ниво, като се изключи Великобритания, където ваксината се прилага и има пълно доверие в нея сред населението.

В Германия има федерален ред на приоритизиране при ваксинацията, обясни д-р Монев. Много сериозно административно нарушение е да се ваксинира някой извън този ред, допълни той.

Според него обаче в настоящата ситуация може да се премисли дали това е не толкова предимство за свръхорганизирана Германия, колкото недостатък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови