Мъжете над 40 и жените над 50 г. трябва да се преглеждат за риск от хипертония

OFFNews 30 май 2022 в 09:02 3693 0

проф. Арман Постаджиян

Снимка Архив

проф. Арман Постаджиян, председател на УС на Българската лига по хипертония

"Всеки мъж над 40 години и всяка жена над 50 години трябва да си правят профилактичните прегледи за риск от хипертония. Едно от най-важните сред тях, освен мереното на кръвното налягане, е липиден профил и кръвна захар, които се покриват от здравната каса, посочи пред БНР проф. Арман Постаджиян, председател на УС на Българската лига по хипертония и началник на отделение по кардиология в МБАЛ "Св. Анна"в София.

По думите на специалиста най-нисък е контролът на кръвното при мъжете между 35 и 55 години. Данните сочат, че вече всеки мъж над 30-годишна възраст започва бързо да натрупва рисков профил и по-често се стига до инциденти. При жените този проблем започва след 50 годишна възраст, коментира специалистът.

"Съвременните препоръки изискват ранно стартиране на прием на медикаменти при хипертониците и то на комбинираната терапия. За да се преодолее от една страна разочарованието на пациента, че точно едно хапче не е в състояние да се пребори с неговото кръвно, от друга страна при това заболяване имам комплексен механизъм и това е пътят към по-бърз и по-добър контрол на кръвното налягане. Терапията не трябва да се спира, тя е дългосрочна", обясни проф. Постаджиян.

Той бе категоричен, че най-важното за добрия контрол на кръвното е, диспансерните прегледи да бъдат равномерно разпределени в рамките на цялата година - тоест - да не се допуска 6 месеца, в които пациентът да не е имал среща с кардиолога.

При хипертония страдат бъбреците, сърцето, съдовете. Затова при лечение трябва да се изследва и холестероловия метаболизъм, ако има преддиабет или диабет, за да се намали честотата на сърдечносъдовите инциденти, посочи проф. Постаджиян.

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Водещи сме отново по смъртност от исхемични инсулти.

У нас едва под 50 на сто от хората имат задоволителен контрол на артериалната хипертония, останалите нямат. При нас се наблюдава и несъответствие между контролирани и честотата на сърдечносъдови инциденти. Имаме в повече инциденти, отколкото би следвало по подобен контрол на кръвното налягане, който отчитаме. Това е именно, защото има дълги периоди, в които не се контролира кръвното налягане, каза кардиологът.

Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст - 45-65 г., т.е. подмладяване на болестта.

Изследванията показват и увеличаване на процента на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

Проф. Арман Постаджиян е началник на отделение по кардиология в МБАЛ "Св. Анна"в София. Той е председател на Българската лига по хипертония от 1999 г. и участник в международните проучвания EPOGH (European Projectin Genesin Hypertension) и HYVET(Hypertension in Very Elderly Patients Trial). Член и бивш председател на Дружество на кардиолозите в България. Национален координатор за България на FHStudy Collaboration на Европейското дружество по атеросклероза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови