Мъж почина в САЩ след прием на лекарство против малария, взел го срещу коронавирус

Съпругата му е в критично състояние

Александра Маркарян 24 март 2020 в 09:00 11385 1

Мъж е починал след прием на лекарство против малария без рецепта. Взели го със съпругата му срещу коронавирус без лекарско предписание. Тя е в критично състояние.

За случая съобщи Banner Health. Американската здравна организация управлява 28 болници и е сред най-големите работодатели в областта на здравеопазването в Щатите с над 50 хил. служители.

От съобщението от понеделник не става ясно дали двойката е била болна от Covid-19, или е приела хлорохин с цел превенция.

"Мъж е починал, а съпругата му е в интензивно отделение, след като двойката, и двамата в 60-те си години, погълнала хлорохин, добавка, която е използвана често за почистване на рибните резервоари в аквариумите. 30 минути след поглъщането му двойката усетила незабавния му ефект, изискващ приемане в близка болница на Banner Health", се казва в съобщението.

"Силно препоръчваме медицинската общност да не предписва това лекарства на пациенти, които не са приети в болница", подчертава д-р Даниел Брукс.

Чрез съобщението токсиколози и спешни лекари предупреждават обществото да не използват неподходящи лекарства в опит да се предпазят от Covid-19. Експертите на Banner Health подчертават, че хлорохинът не трябва да бъде приеман превантивно срещу коронавирус.

По-рано в понеделник обаче американският президент Доналд Тръмп заяви, че антималарийните лекарства, потенциално ще "променят играта" с коронавируса и ще се предлагат в Ню Йорк и други места от вторник, като преди това той препоръча хидроксихлорохин и азитромицин да се използват заедно "незабавно".

"Имайки предвид несигурността около Covid-19, разбираме, че хората се опитват да открият нови начини да се предпазят от заплахата на този вирус, но самолечението не е начинът да го направят - подчертава д-р Брукс. - Последното нещо, което искаме точно сега е да наводним спешните си отделения с пациенти, които вярват, че са открили решение, което може да застраши здравето им."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

1

Новак

25.03 2020 в 08:16

Сякаш основната причина за разпространението на корона вируса и паниката от това е повсеместната глупост. Тя започва от елитите, които управляват големите, а и по-малките, държави и точно като вирус се предава на изпростялото население. В коя нормална държава президент ще съветва за масово и безконтролно използване на специфични лекарства без лекарски контрол?