Маските задължителни в транспорта до 1 юли, горещо препоръчани на закрито

OFFNews 10 юни 2020 в 11:43 5475 0

Над 30 положителни проби от Смолян не са били регистрирани в единната система, те ще бъдат въведени с днешна дата. Това стана ясно от отговора на здравния министър Кирил Ананиев на брифинг на оперативния щаб. Така с вече обявените в системата 79 случая броят на заразените за денонощие надхвърля 100.

Пробите са установени в Доспат при изследване на 104 контактни лица на заразените работници от предприятие в града. Десет от заразените са деца. С тези случаи позитивните за COVID-19 в общината са над 80. Двама от тях са с пневмония на лечение в болницата в Смолян. Останалите са в добро състояние и ще бъдат поставени на 28-дневна домашна изолация под наблюдение от личните лекари, уточняват от РЗИ.

Според предварителната заявка на щаба при над 100 случая в страната, три поредни дни, трябва да се върнат някои ограничителни мерки, но за момента подобно намерение няма.

Министър Ананиев обяви, че до края на юни ще остане в сила забраната за влизане у нас на граждани от трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора. За всички останали трети страни се очаква общооевропейско решение на 15 юни , но по наше мнение, ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли.

Засега няма индикации за ново затваряне на границите в други държави, ограниченията при пътуване в Гърция трябва да отпаднат на 15 юни, както беше съобщено по-рано. 

Задължително остава носенето на маски в градския транспорт, тъй като нямало възможност да се следи за спазване на дистанция в превозните средства. 

"Горещо" се препоръчва предпазни маски да се ползват в закрити пространства - търговски обекти, театри, кина, концертни зали, уточни Ананиев. 

Нищо ново не се предвижда като мерки, въпреки удължаването на извънредната обстановка до края на юни, увери Кирил Ананиев. Той припомни, че е взето решение да се увеличи допустимият капацитет в закрити зали от 30 на 50%.

В сила остават всички мерки свързани с хигиена и дезинфекция. В големите търговски обекти е създадена организация да се следи потокът в свободните пространства и магазините, каза здравният министър.

Той съобщи, че са водени разговори с ръководствата на стадионите и е взето решение стюардите да следят за спазването на противоепидемичните мерки по време на мачовете.

С особено внимание продължават да се следят социалните домове и особено заведенията за възрастни хора, където има висок риск от усложнения при заразяване. Проследяват се и огнищата, и при нарастване на броя заразени ще се вземат адекватни мерки, каза Ананиев.

Той обяви, че засега не се предвижда поставянето на КПП-та и затварянето на населени места, за да не прекъсва обществения живот там. По-добре е да се изолират семейства, улици или дори квартали, отколкото да се блокира цяло населено място, каза министърът.

Министър Ананиев съобщи още, че вероятно ограничението за пазаруване на възрастните хора в определени часове ще отпадне, тъй като вече няма необходимост от подобна мярка.

"Удължаването не е свързано с утежняване на нормалния живот на българина, но ще следим внимателно процесите, и ако трябва ще се предприемат съответните мерки", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews