Маймунската шарка в Гърция се оказа варицела

OFFNews 23 май 2022 в 09:06 1094 0

Вирус на маймунска шарка

Снимка БТА/АП

Вирус на маймунска шарка

Случаят на маймунска шарка, който Гърция обяви за съмнителен, не беше потвърден от направените лабораторни тестове, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

В събота от гръцката служба за обществено здраве (ЕОДИ) съобщиха, че има съмнение за заразен с маймунска шарка чуждестранен турист. 29-годишният турист и спътничката му бяха настанени в болница и карантинирани. Те бяха транспортирани със самолет от остров Кефалония до Атина в специални капсули, както постановява протокола за контрол над разпространението на маймунска шарка.

Първи предполагаеми случаи на маймунска шарка в Гърция

Местните медии съобщиха, че става дума за румънски гражданин, живеещ в Обединеното кралство. Преди няколко дни той е имал висока температура и обрив в горната и долната част на тялото, съобщава телевизия Диджи 24.

Направените лабораторни изследвания на съмнителния случай не са открили наличие на вируса на маймунска шарка, се посочва в съобщение на ЕОДИ, съобщава телевизия ЕРТ.

Проф. Александрова: Маймунската шарка е най-горещата тема в момента

Тестовете показват, че туристът е заразен с варицела. Варицелата е често срещано заболяване, от което боледуват около четири милиона души, предимно деца. В съобщението на ЕОДИ се уточнява, че за варицелата има ваксина, а протичането на заболяването е по-леко в сравнение с маймунската шарка.

Клиничната картина на настанения в болница в Атина турист е добра. От вчера той няма температура.

Случаи на маймунска шарка в Европа и САЩ

Здравните власти проверяват пътя на заболяването. Проверка е направена в хотела, където е била отседнала двойката. До момента там не са установени случаи на шарка.

Вероятността да се заразим от маймунска шарка е като да спечелим 6 от тотото

Според специалисти маймунската шарка не може да прерасне в пандемията, тъй като не е много заразна.

Няколко западни държави, сред които Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция вече обявиха, че са установили случаи на маймунска шарка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови