Майки: В Сливенската педиатрия държат бебетата вързани

OFFNews 22 февруари 2022 в 09:43 4362 0

В сливенската педиатрия връзват бебетата, за това сигнализират възмутени майки, съобщи bTV. Жените са изпратили любителски клипове с обяснението, че това е масова практика в болничното отделение, като малките деца са оставени без лекарски надзор по цяла нощ, вързани за ръцете и за краката.

„Децата се връзват, за да се предпазят от наранявания на абоката, ясно е, че няма как при тях да има някой по 24 часа“, казва Мария Георгиева – една от майките, които подават сигнала:

"Тук обаче говорим и за отношение. Имаше едно бебенце на три месеца със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи впечатление. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, но нямаше как, като беше вързано и освен това се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към медицинско лице. Намерихме една сестра, а реакцията ѝ беше недоволство. Влезе вътре и затвори вратата, за да не се чува ревът на бебето“, разказа още майката и допълни, че не е било направено нищо, за да се облекчи дишането на детето. "Това се случи в неделя вечерта, бебето започна да плаче в 21 ч. и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на следващия ден, когато застъпи другата смяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето“, разказа още Мария.

По думите ѝ това, с което са вързани децата, прилича на бинт, връзват се и ръцете и краката на бебетата. След сигнала на Мария са последвали са се обадили и други майки. Те разказват, че масово децата стоят така вързани почти 24 часа.

Друга жена, пожелала анонимност споделя, че преди година и половина е влязла с бебето си в детското отделение на болницата в Сливен. Тя разказва, че най-шокиращо било състоянието на бебетата, приети без майките си.

„ Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха възможност да помръдват изобщо. Като попитах защо са вързани, ми казаха, че уж да не се наранят, да не се ударят. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, главно за да не се налага да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги погледне“, разказва жената.

Тя е заснела клипове за случващото се. Често влизала в стаите, притеснена за състоянието на бебетата. Признава, че дълго време обмисляла дали да подаде сигнал, но близките ѝ я разубедили.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров заяви, че ще проучи какви са сигналите и ще се запознае с всички гледни точки.

„Получих сигнал от майка, която е лежала с детето си в Педиатрията, че бебетата са връзвани в креватчетата
си и разпоредих проверка“, посочи той. По думите му има подобна практика, но тя се нарича "фиксиране" и се използва за ограничен период от време, когато бебетата са сами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови