Логистичен щаб ще координира денонощно всички институции в битката с Covid-19

OFFNews 20 октомври 2020 в 05:43 2839 0

Национален логистичен щаб ще координира денонощно работата на всички институции в битката с Covid-19, а страната ще бъде разделена на 6 основни района. 

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов след завършилото късно снощи заседание на областния кризисен щаб в Благоевград. 

През последните седмици Министерството на здравеопазването идентифицира проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с COVID-19. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити. По тази причина през следващата седмица със заповед на здравния министър ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа, стана ясно от думите на министър Ангелов, съобщиха от МЗ. 

Аналогично логистично затруднение министърът установи и в болницата Гоце Делчев. Лечебното заведение почти не разполага със свободни легла, докато във всички други лечебни заведения в областта – МБАЛ „Югозападна болница – Свети Врач“, МБАЛ - Разлог и трите болници в областния център са налице достатъчно легла за болни с COVID-19. След заседание на Областния кризисен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 легла, а при евентуалното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болницата в Разлог.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински кадри в областта, ще се търси възможност студентите от Медицинския колеж в Благоевград да стажуват в благоевградските болници. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат сключен договор с болницата в Гоце Делчев, но са на стаж в столицата, да подпомагат колегите си в МБАЛ „Иван Скендеров“.

Кметовете на всички общини могат да взимат самостоятелни решения за налагане на допълнителни противоепидемични мерки, като целта е намаляване кривата на заболеваемостта в областта“, съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Здравният министър коментира, че е получил множество предложения за въвеждане на задължително носене на маски на открито, както от родителски организации, така и от медицинското съсловие. Темата ще бъде разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология. „Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно“, уточни проф. Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови