Личните лекари ще могат да издават направление за PCR тест

Ако ви е лошо и имате температура, влизате в здравното си досие и то ви показва кой личен лекар най-рано може да ви приеме във вашия регион, обясни една от промените, които предвиждат управляващите, доц. Антон Тонев

OFFNews 30 март 2022 в 09:39 682 0

Снимка Архив/БТА

„Всеобщо мнение е, че може би с наредба ще направим, така че личните лекари да продължат да издават направления за PCR тестове още от следващата седмица”.

Това заяви шефът на здравната комисия доц. Антон Тонев. Коментарът бе по повод новината, че след отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите медици няма да могат да извършват подобна дейност. Идеята на управляващите беше подобни направления да се издават само от лекари специалисти, но за да се случи това е необходимо направление от джипито. 

„Да се върнем към фактите, че няма данни актът на извънредна епидемична обстановка да бъде удължен, което е в рамките на изпълнителната власт. Това означава, че от 1 април отпадат всички ограничения. Тоест, няма да бъдем санкционирани, ако не носим маски. Вървейки по пътя на логиката, предложихме законопроект, в който да се създадат инструменти в ръцете на изпълнителната власт и на директорите на РЗИ, които да могат да реагират, ако се случаите се увеличат отново”, поясни Тонев. По думите му решението за отпадането на мерките е комплексно, а не политическо.

Според него „Вече имаме достатъчно опит, за да знаем какво причинява това заболяване. Последният подвид на Омикрон даде възможност да имаме контрол и болниците ни да не са препълнени”, каза още Тонев. И заяви, че той ще продължи да носи маска в парламента.

По думите му в момента се обсъждат предложения за промени във всеки сектор от здравеопазването.

„Лекарите работят на ненормиран работен ден. Те имат едно официално работно време и когато излязат от кабинета продължават да работят през телефона си. Нашето предложение не включва промяна в това къде ще работи личният лекар, с какви документи. Предложенията ни включват промяна в начина на заплащане. Трябва да имаме електронно здравно досие. Обсъждаме промени, които може да влязат в сила най-рано догодина”, поясни Тонев и даде следния пример:

„Ако ви е лошо и имате температура, влизате в здравното си досие и то ви показва кой личен лекар най-рано може да ви приеме във вашия регион. Така няма да чакате на опашка”, обясни шефът на здравната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови