Личните лекари ще издават направления за PCR тест

Подготвят алгоритъм за път на пациента при джипитата през есенно-зимния сезон

OFFNews 07 октомври 2020 в 14:03 2398 0

Общопрактикуващите лекари ще имат право да издават направления за PCR тест на пациентите си при съмнение за коронавирус. Това ще стане възможно след подписване на анекс към Националния рамков договор, съобщиха от здравното министерство.

Решението е взето на проведена среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на БЛС – в лицето на д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзалов, на НЗОК – с представител управителят проф. Петко Салчев, на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.

Критериите ще бъдат изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. 

До подписването на анекса, в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в НРД.

Организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.

В рамките на срещата бяха дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, новите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки.

„На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!