Личните лекари са изолирани от ваксинациите срещу COVID-19

OFFNews Последна промяна на 26 февруари 2021 в 10:15 1289 0

В момента личните лекари са изолирани от ваксинациите срещу коронавирус. Само част от тях са получили ваксини и то в мизерни количества. Това каза по БНР д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар от Варна.

По думите му в момента хората са "засилени по опашки пред фургони" и организацията на имунизациите не е организирана добре. В листата на д-р Христов има чакащи 185 души, а до момента е поставил ваксини на 20, защото няма количества.

„Хаосът, който се създаде между нас и институциите, действа демотивиращо“, подчерта Николай Христов. Според него е налице лошо планиране и на местно, и на централно ниво на ваксинационния процес у нас.

Във Варна има 300 практики, излязъл е списък с 80, които трябва да получат ваксини, без яснота по какви критерии, поясни Николай Христов.

„Който е преживял банановите опашки, така беше, като дежа вю“, коментира общопрактикуващият лекар и допълни, че последният на опашката е "пациентът, който го отнася".

Поставянето на ваксина не е просто нещо, категоричен е общопрактикуващият лекар, който даде пример за неправилно съхранение на ваксина в хладилна камера, което прави ефекта й сравним с този на изворната вода.

Общопрактикуващият лекар е разработил собствена листовка за пациентите с информация за ваксините, която ги интересува.

„Ако искам да бъда разбран, трябва да го кажа на пациента по начин, по който да го разбере. Хората наистина се страхуват.“

Д-р Николай Христов коментира и разписването на отделните стадии на ваксинирането у нас:

„Просто схемата беше прекалено сложна – при нас сложните схеми не работят.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови