Личните лекари няма да бъдат премахнати, но всеки ще ходи при когото си иска

OFFNews 30 март 2022 в 09:55 1490 1

Стою Стоев, член на Комисията по здравеопазване в НС

„Предложението е всички лични лекари да се отворят в полза на пациентите. Ако си харесате един, само при него може да ходите. Досието ви ще бъде електронно и всеки личен лекар ще има достъп до него. Ако вашият личен лекар няма възможност да ви приеме сега, да можете да отидете при друг специалист, на когото имате доверие.“

Това каза пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната" Стою Стоев, който е юрист и член на парламентарната здравна комисия. Според него тази промяна е добра и ще намали опашките пред кабинетите.

Стоев поясни, че джипитата няма да бъдат премахнати, но начинът им на заплащане ще се промени, а обслужването на пациентите ще се подобри. Той увери, че ще бъде възможно записването на час, без да се чака.

„Няма как да се увеличат опашките. Въпросът е за колко време напред ще може да си запазите час. Ако вашето състояние изисква по-голяма спешност, няма да чакате един ден, за да отидете при даден специалист, а ще отидете да вземете направление възможно най-скоро“, поясни юристът.

За мерките след 1 април

С отпадането на извънредната епидемична обстановка местните РЗИ няма да могат да въвеждат мерки, които противоречат на Конституцията, посочи депутатът от ПП и уточни, че при покачване на случаите е възможно някои мерки да се върнат, но те ще са доста по-ограничени от тези в момента.

По темата с карантината на контактните лица Стою Стоев потвърди, че от 1 април тя също ще отпадне, както и задължителното носене на маски.

По думите му местните РЗИ няма да могат да въвеждат мерки, които противоречат на Конституцията, например да има локална задължителна карантина за контактните лица.

Мерките, които ще могат да се вземат на местно ниво, са ясно описани в законопроекта. Те са основно по-леките – да се спазва дистанция, да се носят маски, допълни депутатът.

Добавките за лекарите, лекуващи коронавирус, остават още 3 месеца, увери той.

Те са предвидени в бюджета до юни, но заради отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април се налага въпросът да бъде уреден в здравното законодателство, което се променя в момента.

Според Стоев няма провал на ваксинационната кампания при настоящото управление, заяви Стою Стоев след въпрос за слабия интерес към COVID ваксините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!