Личен лекар: Трябва да знам защо ваксинирам пациента срещу COVID-19

OFFNews 15 декември 2020 в 09:07 5692 1

"Първото правило в медицината е "не вреди". Аз трябва да знам, ако пациент е преболедувал и има достатъчно количество антитела, защо трябва да го ваксинирам. Или трябва да е по-късно? Не само да направим кампанията – дайте всички да се ваксинираме", коментира по Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС.

В медицината има информирано съгласие. Пациентът трябва да бъде информиран, не живеем в 15 век. Искам да имам цялата налична информация, когато застане пациентът при мен и трябва да му кажа защо трябва да си постави ваксината. За да има информирано съгласие, трябва да има информация, каза д-р Николова.

Тя съобщи, че се е записала за ваксинация, защото не е боледувала, а трябва да работи, но има много колеги, които вече са изкарали вируса. Според нея големият брой преболедували медици обяснява ниският процент желаещи да се ваксинират срещу коронавируса в първа фаза от националния ваксинационен план.

"Странното е, че ние като медици получаваме информация за ваксините от медиите. Ние поставихме въпроса писмено, обърнахме се към институциите. Когато сме изправени пред толкова сериозен проблем и пред вземането на такова отговорно решение трябва да имаме цялата налична информация. Не искам да притискам пациентите, това е доброволна ваксина", обясни личният лекар.

Д-р Николова коментира и признаването на антигенните тестове с прогнозата, че с въвеждането им системата заболеваемостта ще се повиши и това е нормално.

Ако в момента имаме направени 3000 положителни PCR теста, има поне още толкова позитивни антигенни тестове, макар че в момента не се отчитат в системата. Пациентът не се поставя под карантина, неговите близки също. Разчита се на личната отговорност, коментира общопрактикуващият лекар.

"Напоследък повечето заразени ни обясняват, че живеят сами. Учудвам се колко много хора имат самостоятелни жилища, но мен не могат да ме излъжат, защото добре познавам пациентите от практиката си. Чувствам се като доносник, когато трябва да съобщя контактните лица", каза още тя.

Според нея няма лекар в страната или Европа, който да е съгласен да се отпуснат мерките. Според д-р Николова в момента вървим към плато.

Нормално е да искаме стойностите да се задържат, за да запазим човешкия живот, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови