Личен лекар: Пациентите искат да се ваксинират при нас, защото ни имат доверие

Методиката за разпределение на ваксините е сбъркана, идват мобилни екипи и ваксинират 600 души, ние чакаме за 10 дози

OFFNews 12 март 2021 в 10:16 2158 0

"Методиката, по която се разпределят ваксините е сбъркана. Ние сме хората, които трябва да правят ваксините. Моите пациенти искат да се ваксинират при мен, защото ме познават и защото ми имат доверие, в мен и моите колеги. Те не искат ваксините да се изсипят някъде на друго място и да се редят по 2 часа на опашки при хора, които не познават." това каза по БНТ общопрактикуващия лекар от Кюстендил д-р Силвия Стефанова.

Личните лекари в Кюстендилско алармират за огромен недостиг на ваксини в региона, заради което не могат да имунизират пациенти, записали се преди месеци.

От сдружението на общопрактикуващите лекари в областта са изпратили писмо до здравния министър, за да изразят недоволството си.

До момента в Кюстендилска област са получени едва 850 дози, средно по един флакон от 10 дози на личен лекар, а някои изобщо не са получили.

"Звъним всеки ден, за да получим 10 дози, а идват мобилни екипи, които ваксинират 600 човека, пренебрегват ни по възможно най-неприятния начин. Не сме заслужили с нищо подобно отношение, това ни провокира да потърсим по-широка обществена подкрепа. Ние трябваше да реагираме, да защитим колегите и пациентите си", каза д-р Стефанова.

Пациентите ѝ са около 2500 човека. Заедно със съдружника ѝ семейната практика наброява около 5000 души.

В нейния списък са записани 200 пациенти, при колегата ѝ около 100.

"Тези хора чакат вече 2,5 месеца, за да получат заветната доза ваксина. Много трудно е да избереш кого да ваксинираш с тези 10 дози, които съм получила до момента. Преценявам кой е изложен на по-голям риск. Сега стана още по-трудно заради съобщенията за сериозни нежелани реакции от партидата на "Астра Зенека", защото някои пациенти се отказват, а ние поставяме само тази ваксина", каза д-р Стефанова.

Според нея са се натрупали прекалено много проби и грешки и не се ли променят нещата нищо хубаво няма да се случи.

"Ние сме около 4000 общопрактикуващи лекари в страната. Представете си, ако всеки от нас прави по 10 дози дневно, това са 40 000 дози, а ние се радваме на 17 000 ваксинирани от измислени зелени коридори, в които се ваксинират млади хора, които не са рисковата група", обобщи д-р Силвия Стефанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови