Лятото е най-подходящото време за ваксинация срещу COVID-19 на сърдечноболните

OFFNews 14 юли 2021 в 15:40 1242 0

Най-подходящото време за ваксиниране срещу COVID-19 на хората със сърдечносъдови заболявания е през летните месеци, когато разпространение на инфекцията е относително бавно. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

През зимата, когато вероятността за нова вълна е по-висока, те ще бъдат по-защитени, уверяват експерти.

Препоръчително е преди ваксиниране страдащите от тежки сърдечносъдови смущения да се консултират с кардиолог, който да прецени състоянието им, тъй като всеки случай е индивидуален.

Всички проучвания, проведени до момента, показват, че COVID-19 протича по-тежко при хора със сърдечно-съдови заболявания. Тъй като коронавирусната инфекция може да атакува директно сърцето, при тези пациенти често се развиват усложнения. Някои от тях са свързани с възпаление на сърдечния мускул /вирусен миокардит/ или на перикарда /външната обвивка на сърцето/ като вирусен перикардит.

При нарушения в съсирването на кръвта при тези пациенти е възможно да се стигне и до миокарден инфаркт, до запушване на коронарен съд, защото коронавирусът улеснява образуването на тромби.

Кои са най-честите нововъзникнали сърдечно-съдови усложнения вследствие на COVID-19:

- ритъмни нарушения на сърдечната дейност /при 15 до 20 на сто от пациентите/;

- венозни тромбози /при до 30 на сто от пациентите/;

- неголеми перикардни изливи /при около 20 на сто от пациентите/;

- артериални тромбози /при 3 на сто от пациентите/;

- миокардно засягане, открито само с лабораторни методи /при до 1/3 от пациентите/;

- миокардит с тежка сърдечна недостатъчност, кардиогенен шок /при до 1 на сто от пациентите/.

При немалък процент от хората със сърдечносъдови заболявания се наблюдава и по-висока вероятност от летален изход в хода на COVID-19. Направените досега изследвания категорично сочат, че имунизацията на тези хора с одобрените до момента в ЕС ваксини срещу COVID-19 им осигурява надеждна защита от по-тежко протичане на заболяването.

Според Експертния съвет по "Кардиология" към министъра на здравеопазването е препоръчително ваксинацията да бъде приоритетна при пациенти със сърдечна недостатъчност - клас три и четири по NYHA; с исхемична болест на сърцето - триклонова болест или стеноза на ствол, както и пациенти със стенокардия; с пулмонална хипертония и NYHA клас три или четири; със скорошна, непланова хоспитализация по повод сърдечно-съдово заболяване; с напреднала периферно-съдова болест; с вродени сърдечни заболявания в зряла възраст, клас C и D; с повече от два, неконтролирани рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания /артериална хипертония, захарен диабет,
затлъстяване/.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews