Лекарство за множествена склероза и лупус е поскъпнало тройно

OFFNews 17 май 2021 в 09:26 3350 1

Снимка Pixabay

Пациентски организации сигнализират за тройно поскъпване на лекарство, което се предписва на хора с автоимунни заболявания. 

През март месец медикаментът "Имуновенин" е бил изтеглен от пазара и после върнат, но на тройна цена. Така лечението на пациентите може да достигне до 6 хил. лева. Хора, чието лечение зависи единствено от медикамента, са в безизходица, защото не могат да си го закупят.

През 2018 година Любка Драганова е диагностицирана с лупус. Преминава през различни лечения, с които обаче лекарите не постигат резултат и така се стига до препарата "Имуновенин". Категоричното мнение на специалистите е, че в нейния случай друго лечение не е възможно.

"Решението, което взеха тогава лекарите, беше да ми се слагат по 100 ампули всеки месец. Реално цената му, когато беше тогава, беше 147 лв. на кутия. 100 ампули са 10 кутии, което означава 1470 лв. на месец. Няма средностатистическо семейство, което да си позволи тази сума всеки месец", коментира Любка по БНТ.

Тя е на 39-години, майка на две деца. До момента разчита на доходите от своята работа и тази на мъжа ѝ, за да покрива разходите по лечението, а здравната каса не поема дори и малка част от него.

"Няма заченки и дори да ни облекчат финансово по някакъв начин, защото в момента трябва аз да продължа с "Имуновенина", на мен лично ще ми трябват около 4000 - 4500 лв. на месец, в зависимост от състоянието ми ампулите могат да варират", обясни Любка.

До момента "Имуновенин" се поема от здравната каса за лечение на две заболявания, но в ревматологията с него се лекуват редица автоимунни болести.

"Тези заболявания, получават се с много добро подобрение при лечението с "Имуновенин", тъй като той изпълнява ролята на имуномодулатор и в някои случаи се оказва единственото лечение, което може да се приложи при тези пациенти. И другият вариант при нас е, че тези пациенти са болни и от редица инфекции, които не позволяват да приложим имуносупресивно лечение. Поради тази причина единственият начин, за да можем да ги лекуваме правилно и пълноценно, е да прилагаме "Имуновенин", заяви ревматологът проф. д-р Румен Стоилов, от клиниката по "Ревматология" към УМБАЛ "Св.Иван Рилски".

Причината здравната каса да не покрива лечението на пациенти с ревматологични заболявания с "Имуновенин" е, че те не са записани в кратката характеристика на медикамента, а за да се включи, е необходимо клинично изпитване. Битка за това започва още през 2012 година от организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България и фондация "Множествена склероза Общество-България".

"За да го включат, трябва да се направи клинично изпитване, което да се финансира от фирмата, а фирмата е държавна, от нея заявяват, че нямат времеви и финансов ресурс да го направят и така вече близо 10 години", обясни председателят на организацията Боряна Ботева.

"Здравната каса отпуска доста медикаменти за лечение на множествена склероза, но право на всеки пациент е да се лекува по предписание на лекар с най-доброто лекарство. Имаме пациенти от фондацията, които се лекуват с "Имуновенин" повече от 10 години и при тях пристъпите намаляват", коментира Анета Михайлова от фондацията. 

На този фон миналия месец сезират отговорните институции - отговор от тях все още няма. И така пациентите остават в безизходица.

Според проф. Румен Стоилов нормативната уредба трябва да се преоцени, макар че  едва ли ще е възможно в близките месеци. По думите му промените могат да бъдат направени само от Народното събрание, защото касаят закон, приет от него.

От фирмата производител все още няма коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови