Лекарство срещу заразяване с COVID-19 на Астра Зенека показа 83% ефективност

Предимство на медикамента е, че може да се използва превантивно, а не за лечение на коронавирусна инфекция

OFFNews 18 ноември 2021 в 12:26 1348 0

Компанията "Астра Зенека" съобщи, че лекарството с антитела срещу COVID-19, което разработва, е с ефективност от 83 процента за намаляване на риска от заразяване с проява на симптоми според шестмесечно проследяващо изследване, съобщи Ройтерс.

Отделно изследване с пациенти с леки до умерени симптоми на COVID-19 показа, че по-висока доза от терапията AZD7442 намалява риска от влошаване на състоянието с 88 процента, когато е започнала през първите три дена от появата им.

Терапията е особено подходяща при хора, които са изложени на повишен риск от неадекватен отговор на ваксина срещу COVID-19. Това са пациентите с рак на кръвта или други онкологични заболявания, лекувани с химиотерапия, пациенти на диализа, тези, които приемат лекарства след трансплантация на органи или потискащи имунитета лекарства за състояния като множествена склероза и ревматоиден артрит.

„Резултатите ми дават увереност, че тази комбинация от антитела с продължително действие може да осигури на уязвимите пациенти, които не реагират адекватно на ваксинацията, дълготрайната защита, от която се нуждаят. Така те ще имат възможност да се върнат към нормалното си ежедневие. Важно е да се отбележи, че тази защита се поддържаше, въпреки разпространението на варианта Delta сред високорисковите участници", коментира Хю Монтгомъри, професор по интензивна медицина в University College London, Обединеното кралство и главен изследовател на AZD7442.

Според компанията производител истинското предимство на медикамента е възможността му да бъде използвано превантивно, а не за лечение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови