Лекарство, ползвано за биполярно разстройство, влиза в борбата с Ковид

OFFNews Последна промяна на 17 август 2020 в 10:09 3896 0

Снимка Wikipedia

Учени от Чикагския университет са идентифицирали вече използвано лекарство, което е ефикасно и в борбата срещу Ковид-19, съобщава изданието "Сайънс андвансис", цитирано от БТА.

Специалистите са открили и неизвестна по-рано уязвимост на коронавируса, която може да бъде полезна при разработването на нови стратегии против Ковид-19.

Екипът на Синтия Менедес използвал компютърно моделиране, за да определи най-уязвимия компонент на коронавируса. Той се оказал протеазата Mpro - ключов фермент, който участва в транскрипцията на РНК и възпроизвежда своя геном в заразената клетка.

Против протеазата действа препаратът ебселен. Това е синтетично химическо съединение, което притежава противовирусни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Лекарството се използва при редица заболявания, в това число при лечението на биполярно разстройство и загуба на слуха. Ебселенът в съчетание със сребро се използва и при борбата с устойчивите към антибиотици грамотрицателни бактерии.

Няколко клинични изпитания доказаха неговата безопасност при използването му при пациенти. Ебселенът е способен да понижава активността на Mpro по два различни начина. Той може или ида се свързва с каталитичната част на фермента, или с участъка, който влияе на активността на молекулата. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !