Лекарствата без рецепта ще поскъпнат, 373 медикамента са забранени за износ

Има дефицит на антикоагуланти, тестове за коронавирус не липсват, заяви Николай Костов

OFFNews 17 януари 2022 в 10:27 1936 1

Снимка Архив

Лекарствата ще поскъпнат между 4 и 20%, най-голям скок ще има при цените на медикаментите, които се продават без лекарско предписание. 

Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по Нова тв. Той допълни, че има предизвестие за увеличението на цените от производителите на лекарства. Законът ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение, обясни Костов. 

По думите му почти цялата група антикоагуланти е дефицитна. 373 лекарства са забранени за износ към момента. Причините са основно производствени. Потреблението е нараснало в пъти. Редица лекарства сега се използват за лечение на COVID, а преди - само за специфични случаи, като например тези за астма, подчерта фармацевтът. 

Той уточни, че в страната ни няма дефицит на тестове за коронавирус, като най-скъпите са около 15 лева, но на пазара има и под 10 лв. Няма единна цена за тестовете, тя зависи от техния вид и произход, обясни Николай Костов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

17.01 2022 в 11:45

"Магазинерите" (аптекарите) нещо много се активизираха...усетиха гадовете мътната вода и ще се опитат да избият рибата...мошеници...създават изкуствени дефицити и увеличават цените....тъпо,елементарно и....доходоносно....