Лекарският съюз пита МЗ как е създаден Националният съвет по онкология

OFFNews 19 март 2024 в 11:41 1459 0

медицина

Снимка Pixabay

Писмо на БЛС

Как е създаден Националният съвет по онкология и кой избра участниците в него, питат от България лекарски съюз (БЛС) в писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков. Реакцията на съсловната организация е в отговор на получен сигнал от Националния лекарски борд по медицинска онкология към БЛС.

Оттам подчертават, че Българският лекарски съюз е сред активните участници в инициативата по създаването и внедряването на Европейския противораков план и са пряко ангажирани със здравния и социален проблем, който всяка година засяга около 26 000 новозаболели в България.

По наше настояване, в Анекса на НРД за медицинските дейности 2023-25 г., беше договорено да няма лимитиране на дейности в областта на онкологията, което гарантира заплащането на извършеното лечение на всеки онкоболен у нас. В тази връзка, с изненада научихме от Националния лекарски борд по медицинска онкология към БЛС, че наскоро със заповед на Министъра на здравеопазването, е създаден Национален съвет по онкология. Нещо повече: съветът работи усилено по изработването на свой вътрешен правилник, а сред дискутираните предложения е създаването на Национален хъб на Мисията за рака, като частна структура, на която да се повери контрола по изпълнение на активностите от Националния план за борба с рака, пишат от БЛС.

Те настояват да бъдат запознати как е взето решението за създаването на Национален съвет по онкология; кои са неговите членове и на какъв принцип те са подбрани; защо е елиминиран експертния лекарски борд по медицинска онкология към БЛС; предвижда ли се частна структура да контролира изпълнението на плана?

Български лекарски съюз се солидаризира със сериозните притеснения, изказани от специалистите в експертния борд.

"Намираме за притеснителни и лишени от обосновка предприетите от МЗ действия, без нашето знание", посочват от съсловната организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!