Лекарите в Майчин дом извадиха 17-килограмов тумор от корема на пациентка

OFFNews 14 март 2018 в 14:06 6238 0

Почти 17-килограмов злокачествен тумор, който изпълвал цялата коремна кухина на пациентка, отстраниха лекарите от СБАЛАГ “Майчин дом” днес.

Жената е на 47 години, от Самоков. Тя вече е в стабилно състояние и с положителна прогноза.

От екипа в състав доц. д-р Божидар Славчев, д-р Светлозар Славов и д-р Наталия Петракиева споделят, че операцията е много сложна поради големия размер на тумора. Но в “Майчин дом” приемат по няколко такива пациентки на година от цялата страна, защото разполагат с най-добрите професионалисти и апаратура за тежки операции.

Вероятно дълго време пациентката е била с оплаквания от постепенно подуване на корема и неопределени болки. Практиката при приемане в болницата и установяването на тумор на яйчника с такъв размер е да се премине към операция и след оперативния достъп вече може да се постави окончателната диагноза и да се направи стадиране на тумора.

Злокачествените тумори имат тенденция за бърз растеж и инфилтрация на съседни тъкани и органи, както и за метастазиране в далечни тъкани и органи. Такъв вид тумор е потенциално смъртоносен.

“Туморът на пациентката днес също беше злокачествен, макар и с начална трансформация, която обаче открихме чак след разрязване на кистата. Това води до положителна прогноза за пациентката, щом по повърхността образуванието нямаше пробив на злокачествените трансформации”, разказва д-р Славов след операцията.

След отстраняване на тумора лекарите са направили пълна хистеректомия, за да ограничат шанса за други образувания.

“Подобни образувания могат да се развият толкова много, ако не обърнеш внимание. Голяма част от жените с овариални тумори мислят, че напълняват и затова им е тежко и не се консултират с лекар навреме”, споделя д-р Славов за симптоматиката при такива проблеми.

“Туморните формации в корема могат да се видят при профилактичен гинекологичен преглед. Понякога не може да се определи точно откъде е тръгнал, ако е много голям, но определено се вижда наличието му и се преминава към отстраняване, което може да спаси живота на пациентките”, допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови