Лекарите от Украйна ще могат да практикуват, ако положат изпити

ЕС обмисля промяна на евродиректива, за да се допусне възможността тези хора временно да работят под наблюдение

OFFNews 01 април 2022 в 15:10 1144 0

Снимка Архив/БТА

Докато не са положили необходимите държавни изпити, засега няма възможност лекарите от Украйна да практикуват у нас, каза в отговор на депутатски въпрос от "Демократична България" на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Тя отбеляза, че този проблем е бил дискутиран на съвета на министрите на здравеопазването от ЕС неотдавна и вероятно ще се помисли за промяна на евродирективата, за да се допусне възможността тези хора временно да работят под наблюдение, докато придобият право да упражняват самостоятелно професията си, предаде БТА.

Министърът разясни, че за да придобият такова право у нас, лекарите или медицинските сестри от Украйна трябва да положат изпит по български език и по професионалната терминология на български. Необходимо е също да издържат държавни изпити, определени в единните държавни изисквания за придобиване на медицинска професия у нас, за да бъдат спазени изискванията на Закона за здравето.

Сербезова посочи, че изпитът по български език и за професионална терминология се организира от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към МОН, но няма нормативни изисквания къде желаещите да се обучават по български.

За полагането на изпита, свързан с държавните изисквания за придобиване на професия, процедурата по допускане до него се организира от Министерството на здравеопазването (МЗ) и е безплатна. Включва попълването на определени документи и подаване на заявление. Заявителят полага изпит в избраното от него висше училище, където се извършва обучение по дадената професия. Висшето училище има право да изисква такса за явяване на изпит и издава удостоверение за успешното му полагане, което дава право да се упражнява медицинската професия в България.

МЗ е обсъдило възможностите за облекчаване на съответната процедура, посочи Сербезова. Според нея не са необходими законодателни промени. Това може да стане с организационно-административни мерки за съкращаване на процедурите, най-вече при изпита по български език. В момента той е на три месеца, но няма пречка да се организира по-често, смята тя. МЗ е в готовност да се съкратят сроковете за издаване на заповедите за допускане до държавни изпити, добави министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови