Лекарите, на които ръкопляскаха в САЩ, сега се пазят с паник бутони

Недоволството срещу задължителните ваксинации, обявени от Байдън, ескалира в агресия към медиците

OFFNews 30 септември 2021 в 18:26 5535 0

Снимка Getty Images

Повече от година след като здравните работници в САЩ бяха приветствани за спасените от тях човешки животи след избухването на пандемията от COVID-19 и всяка нощ им ръкопляскаха от прозорци и тераси, някои от тях са се снабдили с паник бутони в случай на нападение и захвърлят престилките си преди да излязат на публично място поради страх от тормоз, съобщи БТА.

Лекари и медицински сестри на първа линия в борбата срещу коронавируса в цялата страна се сблъскват с враждебно отношение, заплахи и насилие от пациенти, разгневени заради правила за безопасност, предназначени да спрат разпространяването на напастта.

"Преди една година бяхме здравни герои и всички ни ръкопляскаха", каза Стю Кофман, лекар от бърза помощ в Далас. "А сега в някои райони ни тормозят и не ни вярват, и ни се подиграват за това, което се опитваме да направим. Това просто е потискащо и обезсърчително", допълни той.

Медицинският център "Кокс" в Мисури започнал да осигурява паник бутони на 400 медицински сестри и други свои служители, след като нападенията срещу тях се утроили между 2019 г. и 2020 г. до 123, каза негова говорителка.

На една медицинска сестра ѝ се наложило да си направи рентгенова снимка на рамото, след като била атакувана.
Говорителката на центъра Бранди Клифтън заяви, че увеличението се дължи поне отчасти на пандемията.

"Толкова много медицински сестри казват: "Това просто е част от работата". Но това "не е част от работата", каза Клифтън.


Някои болници ограничиха броя на хората, които допускат през обществените си входове. Медицински сестри в щата Айдахо казаха, че се страхуват да отидат до магазина за хранителни стоки, ако не са се преоблекли, за да не попаднат на гневни местни жители.

"Това просто е допълнително напрежение за здравните работници, които вече изпитват много стрес", заяви доктор Джеймс Лолър, специалист по заразни болести в медицинския център в Омаха на Университета на Небраска, някои от чиито колеги получили заплахи в интернет.

Крис Сампсън, лекар от спешната помощ в Колумбия, щата Мисури, каза, че насилието винаги е било проблем в отдела му, но ситуацията се е влошила през последните месеци. Сампсън добави, че той е бил притиснат към стена и видял как медицински сестри са били ритани.

Доктор Ашли Когинс от Регионалния здравен център "Свети Петър" в Хелена, щата Монтана, разказа, че наскоро попитала пациент дали иска да му бъде инжектирана ваксина.

"Той каза: "Не, по дяволите", и аз не настоях, защото лично аз не исках да ми се крещи", заяви Когинс. "Знаете ли, това е странно време в нашия свят и уважението, което преди имахме един към друг, уважението, което хората изпитваха към болногледачите и лекарите, и медицинските сестри - невинаги го има и това прави тази работа много по-трудна", каза тя.

Когинс заяви, че въпросният пациент й доверил, че "иска да удуши президента (Джо) Байдън" заради настояването му хората да се ваксинират, което я накарало да смени темата. Тя добави, че охранителите сега отговарят за прилагането на правилата за носене на маска от посетителите в болницата, за да не се налага на медицинските сестри да казват на хора да напуснат.

Враждебността прави и без това стресиращата работа по-трудна. Голям брой лечебни заведения изпитват остър недостиг на персонал, отчасти защото медицинските сестри са изтощени от твърде многото работа и напускат.

"Мисля, че едно нещо, което видяхме и чухме от много от нашите хора, е, че просто е много трудно да идваш на работа всеки ден, когато хората се отнасят един към друг зле", каза Кенси Грейвс, лекарка в болницата към Университета на Юта в Солт Лейк Сити. "Ако трябва да спорите с някого дали да носи маска или че не му е позволено посещение, а ние трябва да спорим за това, това е стресиращо", заяви тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови