Лекари ще връщат десетки хиляди заради неверни ТЕЛК решения

OFFNews 18 декември 2017 в 13:12 7097 0

Снимка БГНЕС, архив

Ивайло Иванов

Лекари ще трябва да върнат 56 000 лева заради неверни решения за даване на степен на инвалидност, на базата на които НОИ е отпускал пенсии. Случаите са 25 за 2016 г., а до септември 2017 г. - 39.

Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов пред БНР.

Миналата седмица лекари заплашиха да напуснат системата, ако заради отмяна на техни решения трябва да връщат пари.

“Когато лекарите в ТЕЛК са издали актове, които не са правомерни, тоест това е установено чрез решение на НЕЛК или на съответния административен съд, едва тогава и само в този случай на лекарите се налага такава санкция от експертните комисии към НОИ, и те, естествено, трябва да възстановят сумата, която е надвзета или с която е ощетено държавното обществено осигуряване“, обясни Иванов.

Миналата седмица след среща с зам.-здравния министър Бойко Пенков лекарите от ТЕЛК-Пловдив се отказаха да подават оставки и бяха уверени, че правителството напредва с реформата на медицинската експертиза на трудоспособността. Пенков съобщи, че работните групи финализират текстовете по новия модел на трудово-медицинската експертиза, като очакванията са той да заработи още през 2018 г.

“Тези промени ще облекчат и хората, и лекарите. Ще им бъде осигурено спокойствие, едните да се грижат за здравето си, а другите да се чувстват оценени и защитени“, увери лекарите д-р Пенков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови