Лекари: Потребителската такса трябва да е 1% от минималната работна заплата

Медиците искат още НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социалните групи, като децата, пенсионерите, хората с ТЕЛК и др.

OFFNews 24 февруари 2023 в 15:05 1446 0

преглед

Снимка Pixabay

Дебат „Каква потребителска такса при лекаря е реална, допустима и справедлива“

Потребителската такса за посещение при лекар да стане 1% от минималната работна заплата. Около това становище се обединиха голяма група лекари в онлайн дискусия за специалисти, която се провежда в професионалната медицинска платформа CredoWeb.

Темата на дебата е „Каква потребителска такса при лекаря е реална, допустима и справедлива“.

Медиците искат още НЗОК или социалното министерство да започнат да покриват пълната сума на таксата за социалните групи - деца, пенсионери, хора с ТЕЛК и др.

Освобождаването от такса на тези групи в момента води до прехвърляне на социални дейности към лекарите, смятат участниците в дискусията.

"Нашата работа е диагностика и лечение, а не да компенсираме работата на институциите", коментира педиатър.

Като педиатър с над 1000 деца в практиката бих коментирала, че сме крайно ощетени. Едно дете идва от един до три пъти на преглед за едно заболяване, а платен е само профилактичният преглед – веднъж годишно за деца над 7 години. Лично не одобрявам наличието на касичка в лекарски кабинет. Би трябвало здравната каса да заплаща всеки преглед с различна сума според типа на прегледа, коментира негов колега.

„Много от освободените от такса за заболяване са работещи и не са социално слаби. Специалистите от извънболничната помощ преглеждат основно тежко болни хора, освободени от такси, като често при тях се налагат повече от заплащаните от НЗОК един първичен и един вторичен преглед", смята друг участник в дискусията.

Лекарите споделят, че в гилдията тлее натрупано недоволство през годините заради факта, че социална политика се прави чрез лекарите, които в доболничната дейност са принудени да се регистрират по търговския закон и да реализират приходи. Участниците изказват дори готовност за протести, ако проблемът с потребителската такса не намери решение в обозримо бъдеще.

По време на дискусията предишният председател на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев припомни, че потребителската такса е замислена като форма за co-payment - вид доплащане, с което да се саморегулира желанието за ползване на услуга, за да не се стига до свръхупотреба. Според него трябва да има плавно повишаване на таксата, което да стане на няколко стъпки.

Сред неговите колеги обаче преобладава мнението, че таксата няма за цел да регулира потока на пациенти, към кабинетите, а има дофинансираща функция. Медиците отбелязват, че без тези пари заплащането им би било прекалено ниско и не би покрило разходите им. Те напомнят, че през последните години цените на режийните, като ток и вода, са се вдигнали многократно, увеличени са и данъците.

Бивш общопрактикуващ лекар от Златица разказва, че за да оборудваш една практика са необходими минимум 5000 лв. за консумативи като хартия, ЕКГ, такса за медицински софтуер, ток и вода, заплата на медицинска сестра, осигуровки и др. Освен това лекарите плащат и наем за помещение. В същото време капитацията е 1,50 лв. на пациент.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС