Лекари от Плевен извършиха едновременно две операции на пациент

Мултидисциплинарен екип отстрани далак и смени аортна клапа на мъж в спешно състояние

OFFNews 11 януари 2023 в 13:38 1210 0

операция

Снимка Pixabay

Мулдисциплинарният подход намалява травматичността у пациента.

В Плевен мултидисциплинарен екип извърши едновременно две оперативни интервенции на един пациент. Екипът е съставен от кардиохирурзи и коремни хирурзи. Това съобщиха за БТА от болница „Сърце и Мозък".

Извършена бе операция за едновременно отстраняване на далака и аортно клапно протезиране при пациент с бактериална инфекция на аортна клапа и абсцес в далака, поясни д-р Цветомир Иванов от Клиниката по онкологична и обща хирургия.

Медикът поясни, че пациентът е постъпил в болницата след като първоначално е лекуван без резултат в друго лечебно заведение. След приема веднага са му назначени изследвания и е поставена диагноза - бактериален ендокардит със септичен инфаркт на далака.

Поради спешността на ситуацията и изключителната сложност, след обсъждане с колегите взехме решение двата екипа да работят едновременно - кардиохирурзите трябваше да протезират аортната клапа, а коремните хирурзи - да отстранят слезката, посочи д-р Иванов. По думите му оперираният пациент се възстановява без усложнения.

Мулдисциплинарният подход намалява травматичността у пациента, а кръвозагубата по време на операцията е по-малка. Оперираните се възстановяват по-бързо и болничният престой се скъсява, което е от значение за постигане на високи резултати, коментираха от лечебницата в Плевен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови