Лекари от Майчин дом ще обменят опит с колеги от Китай

OFFNews 07 ноември 2019 в 11:07 970 0

Снимка Архив

Възможностите за усъвършенстване на специалистите от Майчин дом с високотехнологичното оборудване на най-добрите лечебни заведения в Китай, обсъдиха директорът на здравното заведение проф. д-р Иван Костов и министърът на здравеопазването на Китай Ма Ксиаоуей. 

„Майчин дом“ е единствената болница, която министър Ма избра да посети у нас в рамките на официалното си посещение в България.

„Ще бъдем щастливи, ако поставим началото на проект между България и Китай, съсредоточен в грижата за майките и техните деца. Мислим, че и за вашите лекари и акушери ще бъде интересно да посетят някои от нашите болници, за да видят как работим и как страна като нашата се грижи за новородените, които са средно по 100 на ден“, сподели министър Ма.

В рамките на посещението двамата обсъдиха и възможното дългосрочно партньорство на болницата с някои от най-добрите медицински заведения в Шанхай, специализирани в роботизираната хирургия. Отскоро „Майчин дом“ прилага хирургичната система Да Винчи, най-съвременната технология за безкръвни операции в света.

Проф. Костов демонстрира пред гостите капацитета на болницата, като обърна специално внимание на изцяло реновираните отделения по неонатология и акушерство и гинекология.

Министърът на здравеопазването на НР Китай посети България заедно с представители на държавите от Централна и Източна Европа в рамките на Формата 17 + 1, който по традиция събира министри и правителствени ръководители в дискусия за устойчивото развитие на здравните системи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови