Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание по молекулярна биология

Фокусът е върху прицелната терапия при най-напредналия стадий на рак на простатата

OFFNews 11 април 2024 в 13:24 1200 0

Георги Димитров и Еленко Попов

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

От ляво надясно: д-р Георги Димитров и д-р Еленко Попов

International Journal of Molecular Sciences - едно от най-престижните списания в областта на Биохимията и Молекулярната Биология (IF 5.6, Q1 Биохимия и Молекулярна Биология), публикува статия на екип от лекари от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Водещи автори са д-р Георги Димитров, онколог в Клиниката по медицинска онкология и доц. д-р Еленко Попов, уролог в Клиниката по урология и андрология на болницата.

Публикацията е обзорен анализ, посветен на един от основните проблеми в съвременната Урология и Онкология - рака на простатната жлеза. Той описва подробно кои генетични белези в биологията на онкологичното заболяване дават най-добър терапевтичен отговор при приложението на една от най-съвременните групи системно прицелно лечение за напреднал карцином на простатната жлеза. Терапията е изключително иновативна като първите публикации за приложението ѝ са едва от последните 2 години. С нея се адресират карциноми в най-напреднал стадий, при които хормоналната терапия не дава резултат.

Публикацията на лекарите от ИСУЛ следва основната насока в областта на урологията и в съвременната медицина като цяло - персонализираната диагностика и терапия - изучаване на индивидуалните характеристики на всеки пациент и неговото заболяване за максимално оптимизиране на лечението.

Българските лекари се фокусират върху пациенти с налични мутации на BRCA гена (добил популярност като гена на Анджелина Джоли) и няколко подобни от неговата група. В момента иновативното лекарство се реимбурсира без значение от BRCA мутационния статус. Приносът им е, че успяват да разкодират кои точно мутации в кои гени дават най-добър отговор към конкретното лечение и кои остават резистентни към него или имат незадоволителен терапевтичен отговор.

Статията е пример за мултидисциплинарно сътрудничество - ключово за успеха при лечението на злокачествените заболявания, което в голяма част от случаите е мултимодално.

В ИСУЛ имаме голямо предимство, защото разполагаме с всички звена по пътя на лечението на едно злокачествено урологично заболяване – добре работеща Клиника по урология, която обхваща диагностиката и оперативния етап, голяма Клиника по клинична онкология, в която се извършва химио- и лъчетерапия, Клиника по образна диагностика, високо специализирана лаборатория по молекулярна биология, където се извършват генетични изследвания. Това са съвременните тенденции – вместо да се разкарва от болница в болница, пациентът да се лекува от начало до край на едно място, обяснява д-р Георги Димитров.

„Приложението на модерните методите на молекулярната медицина позволява разработването на туморни биомаркери за скрининг, диагностика, оценка на риска, оптимизиране на лечението и проследяване на отговора от терапията при рак на простатната жлеза. Тази наука позволява и добиването на все по-дълбоко разбиране за биологията и механизмите на развитие на карцинома на простатната жлеза, което дава възможности за разработване на все по-нови форми на лечение“, убеден е доц. д-р Еленко Попов.

Като честота карциномът на простатната жлеза е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Най-често от рак на простатната жлеза боледуват мъже над 60 години, но не са изключение и по-ранните прояви на болестта, когато тя протича и по-агресивно. Този тип карцином е сред основните причини за смърт при мъжете.

Съществува генетична връзка между карцинома на простатната жлеза и рака на млечната жлеза. Мъже, чийто майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата са по-склонни да се разболеят от рак на простатата при наличие на определени генетични мутации. И съответно жени, чийто братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма вероятност да се разболеят от рак на гърдата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата