Лекари от Горна Оряховица спасиха дете с морбили

OFFNews 05 февруари 2020 в 14:17 1434 0

Снимка Архив

Лекари от МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица спасиха дете с морбили, което не е било ваксинирано, съобщи агенция "Фокус". 

По думите на д-р Дария Пулова, началник на Отделението по инфекциозни болести детето е постъпило в много тежко състояние. То било с пневмония, висока температура, кашлица, с катарални промени в устната лигавица, обрив, конюктивит и оток на клепачите, отпаднало и интоксикирано. Веднага е било изолирано в Инфекциозно отделение и с навременната диагноза и адекватно седемдневно лечение, е изписано от болницата напълно здраво.

„Това дете не беше имунизирано, а комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и паротит се поставя на 1,1 година. Би трябвало всички родители да водят децата си за редовна имунизация при личните лекари. За пръв път от 13 години имаме потвърден случай на морбили от референтна лаборатория в София на дете на 1,8 г., което не е имунизирано за морбили. Детето живее в Горна Оряховица, но пристигна от друг регион, където е имало контакти с болни възрастни от това заболяване", информира д-р Пулова.

Специалистът допълни, че в региона няма случаи на морбили от 13 години, благодарение на правилно провежданата профилактика и редовни имунизации. "В последните години има пропуск в имунизациите, натрупва се контингент, който не е имунизиран и който има вероятност да се зарази. Индекс на заразяване с  морбили при контакт е много висок - между 90 - 100%. Всички, които са били в контакт с това дете, има вероятност да се разболеят", обясни д-р Пулова.

Тя припомни, че морбили е тежко заболяване, протича често с усложнения, а понякога може да завърши с летален изход. Д-р Пулова отбеляза, че през последните седмици се отчита и увеличение на друг вид шарки - варицела и скарлатина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!