Лазерно устройство открива мозъчни травми по очите

OFFNews 01 декември 2023 в 14:05 735 0

изследване

Снимка Pixabay

Разработка на учени от университета в Бирмингам

Учени от университета на Бирмингам, Великобритания, разработиха устройство за откриване на черепно-мозъчни травми по очите с помощта на безопасен лазер, пише сп. "Сайънс адвансис".

Действието на устройството се основава на сканиране на задната част на окото, където минава зрителният нерв. Предишни изследвания са показали, че в него могат да се открият различни вещества, чието ниво се повишава в мозъка при черепно-мозъчна травма. Тези биомаркери могат да помогнат за определяне на нейната тежест и за избор на подходящо лечение.

Изследователите са конструирали модел на око, за да тестват способността на устройството да се фокусира върху зрителния нерв. Учените са използвали животинска тъкан за да потвърдят, че то е в състояние да идентифицира наличието на черепно-мозъчна травма, както и нейния тип, с помощта на алгоритъм за изкуствен интелект (ИИ).

Устройството вече е готово за изследвания на пациенти и за оценка на възможността за използването му на мястото, където е получена травмата. Настоящата диагностична процедура разчита на наблюдението на парамедици и на магнитно-резонансно или компютърно томографско изследване в болница, често на различно мястото на получаването ѝ.

Ранното диагностициране на черепно-мозъчни травми е изключително важно, тъй като решенията за лечение трябва да се вземат в първите часове след получаването им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови