Лъчетерапевтите ще могат да консултират в кабинети извън болниците

OFFNews 08 март 2023 в 11:53 1257 0

медицина

Снимка Pixabay

Проектът подлежи на обществено обсъждане

Лекарите със специалност „Лъчелечение“ ще могат да диагностицират и консултират в специализирани кабинети извън болниците. Това предвижда промяна в медицинския стандарт за специалността „Лъчелечение“, предложена за обществено обсъждане от здравното министерство.

Дейностите ще бъдат насочени към хора с онкологични и някои неонкологични заболявания, както и към пациенти, преминали лъчетерапия, 

Лъчетерапията ще продължи да се извършва в лечебно заведение, както досега, уточняват от министерството.

Пациентът трябва да има достъп до консултативна лъчетерапевтична помощ навсякъде в България, посочва пред БНР проф. Татяна Хаджиева, председател на Гилдията на лъчетерапевтите в България и лъчетерапевт в университетската болница „Св. Иван Рилски“. 

По думите ѝ лъчевата терапия помага не само при онкологичните заболявания, а и при дегенеративните. Пациентите, които са преминали през лъчелечение и имат оплаквания, също трябва да имат достъп до специалист, смята тя.

„Тази дейност трябва да се осъществява извън големите изисквания на болничните заведения. Хората във всеки град трябва да имат консултант, притежаващ специалност „Лъчелечение“. Ако няма такава, може да работи под наблюдение, казва проф. Хаджиева и допълва, че  у нас лъчетерапевтите са около 120 души.

80 от тях имат специалност. Има колеги, които са в доста напреднала възраст, дори пенсионна, но продължават да работят. Трябва да се разшири достъпа до тях. Вместо хората да пътуват, за да стигнат до специалистите, специалистите могат да отидат при пациентите, които се нуждаят от консултация.

В България има 22 центъра, в които има лъчетерапевти. Те имат право да дават консултации и в извънболничната помощ, обясни още професорът.

Лъчетерапията остава в болниците, но достъпът до диагностика и консултации се разширява.

"Всичко, което дава по-безпрепятствен достъп на пациента до нужните специалисти, разбира се, че получава адмирации. Пациентът е достатъчно объркан, когато тази диагноза е част от живота му", коментира Евгения Александрова от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Според Александрова промените са позитивни, но изрази опасения дали това правило "няма да отвори нови идеи в посока извеждане и на други дейности от специализираните онкологични заведения".

Малко се знае за това, че лечението на онкологичните заболявания е комплексно и лъчетерапията е много важна част от него, подчерта Евгения Александрова. Затова и по думите ѝ консултантите в бъдещите кабинети трябва "да обясняват всеки детайл от лечението на пациента, с идеята той да не подцени нито един – хирургия, медикаментозно лечение, лъчетерапия".

Александрова е категорична, че комплексните услуги в момента се предлагат по световен протокол.

Друг е въпросът, че поради неразбиране понякога пациентите подценяват някои от елементите. Много е важно хората да разбират, че ракът е сложна болест, не може да се лекува от един специалист и това е причината в техните лични протоколи за лечение да се подписват няколко вида специалисти, категорична е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !