Кунчев: Вирусът е по-страшен от ваксината за COVID-19

Всеки ще прецени дали да си направи PCR и тест за антитела преди имунизацията

OFFNews 07 декември 2020 в 10:17 2982 0

Снимка БТА

Доц. Ангел Кунчев

Зная, че ще има хора, които твърдят, че ваксинирането срещу COVID-19 е неизвестно и страшно, но ги уверявам, че вирусът е по-неизвестен и страшен“, коментира държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Поставянето на ваксините у нас ще започне чак след като Европейската агенция по лекарства одобри препаратите. Очаква се първата ваксина да получи одобрение на 27 декември, а 2-3 дни да има официално разрешение за ползване.

„По данните до момента, първи са „Пфайзер“ с тяхната ваксина за хладилно съхранение. Малко след тях е тази на „Модерна“, уточни Кунчев.

„Дали тези ваксини са сигурни и безопасни, могат да кажат тези, които имат възможността да сравняват данни и да получат цялата информация“, коментира още доц. Кунчев.

По думите му нито една от компаниите не прескача фазите на изследвания, но целият процес е изключително ускорен.

На въпрос дали може да има късни последствия от поставената ваксина, Кунчев отговори, че „всичко може“.

„Знаете ли защо направиха тези ваксини толкова бързо? Защото всичко беше правено преди това за болестта SARS и ебола. Имаше много голяма степен на готовност“, заяви Кунчев. Той самият ще се ваксинира при първа възможност.

Кунчев добави, че неслучайно служителите във ферми за норки ще бъдат едни от първите, които ще получат ваксината:

„Там говорим за 60-70 души персонал. Това, което се случва с предаването между норки и хора е изключително опасно. Ако позволим това да стане на много места, рискът е да се появи щам, за който не работи нито ваксината, нито антителата след преболедуване. Най-сигурното е да ваксинираме тези хора и да се приключи."

Към момента няма нито кратка характеристика на ваксината, нито листовка за потребителя. Знае се, че ще бъде за хора над 18 години, посочи още експертът.

На въпрос дали можем да се ваксинираме след като сме преболедували коронавирус, здравният инспектор каза, че е добре да го направим. „Не знаем колко време ще имаме антитела. В този смисъл ваксината играе ролята на бустер и ще ни даде по-голяма сигурност“, заяви той.

Относно това дали ваксината ще предпазва от разболяване или ще караме COVID-19 по-леко, Кунчев коментира, че е рано да се каже. „Дори да го караме като настинка, пак е достатъчно“, смята той.

Ангел Кунчев коментира още, че всеки сам решава дали да си направи предварителен скрийнинг с PCR тест и такъв за антитела преди да си постави ваксината.

Главният държавен здравен инспектор изрази смущението си от медийни личности и медици, които коментират процеса по имунизация срещу COVID-19 и поставят под въпрос ваксините. „Цитират неверни цифри – това ме смущава, защото показва целенасочено, злонамерено разпространяване на невярна информация“, заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови