Критична ситуация в Шумен, за денонощие починаха 8 с COVID-19

OFFNews 06 ноември 2020 в 13:58 3980 0

Седем заразени с коронавирус са починали в МБАЛ - Шумен вчера, а тази сутрин - още един пациент. Битката с болестта са загубили мъже на 50, 56, 60, 62 и 75 години, и жени на 54, 78 и 82 години. Това съобщи д-р Йорданка Маринова - ръководител на направление "Медицинска дейност" в лечебното заведение, пред БТА.

Изписаните след лечение са 11.

По думите на д-р Маринова в момента в лечебното заведение са настанени 221 души. От тях 160 са с положителен тест за коронавирус, а на други 61 пациенти се очакват резултатите от тестовете. През вчерашния ден са приети 20 души с показатели за коронавирусна инфекция, допълни д-р Маринова.

Вчера зам.-минитърът на здравеопазването Бойко Пенков спешно замина за Шумен, за да се запознае с проблемите на медиците в болницата, която е под огромен натиск след увеличаването на заболеваемостта в региона.

Директорът на местната здравна инспекция д-р Пепа Калоянова съобщи, че са разкрити 189 легла за ковид пациенти допълнително в многопрофилната болница, 20 в комплексния онкологичен център и 4 в „СБАЛК – Мадара“ ЕАД за пациенти на лечебното заведение.

Въпреки разкритите легла наблюдаваме ежедневно увеличаване на броя на лицата, които имат нужда от медицинска помощ и прием в болница. Броят на приетите е доста по-голям от броя на изписаните пациенти, всеки ден в края на деня оставаме в изключително затруднено положение да търсим места за настаняване на новоприети пациенти и това е причината да търсим помощ от Министерството на здравеопазването“, призна д-р Калоянова.

Изпълнителният директор на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов заяви, че МБАЛ Шумен не може да разкрива повече легла за ковид пациенти. Връщат се пациенти, приемат се само много тежки случаи, обясни той.

Според Бойко Пенков  в момента се обсъждат няколко мерки, сред които предсрочно изписване на  пациенти, които се подобряват за домашно лечение и допълнително затягане на мерките в районите с повишена заболеваемост.

Заместник-министърът на здравеопазването съобщи още, че се подготвя законова промяна, която да даде възможност на директорите на регионалните здравни инспекции със своя заповед да командироват лекари от други болници или такива от извънболничната помощ в лечебни заведения.

Област Шумен вече трета седмица е в червената зона, като заболеваемостта е 393 на 100 хил. души население. Новодиагностицирани с COVID-19 през изминалото денонощие в Шуменско са 90 души. Най-много нови случаи на коронавирус през вчерашния ден има в областния град - 40, и в Нови пазар - 17, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!