Кръводарителска акция в подкрепа на пациенти с хематологични заболявания

OFFNews 12 януари 2023 в 16:22 766 0

Онкохематологична болница

Снимка СБАЛХЗ

В акцията за кръводаряване могат да се включат здрави хора на възраст от 18 до 65 години

На 17 януари 2023 г. (вторник) Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания ще организира акция за кръводаряване „Дари кръв! Дай шанс за живот на човек с хематологично заболяване!“.

Тя ще се проведе в подкрепа на пациенти, които се нуждаят от кръвопреливане. Желаещите да се включат в акцията могат да го направят от 9 до 12 часа в Зала №1 в сградата на болницата (София, бул. Климент Охридски 1А), като повече информация за записването и организацията могат да получат на тел.: 0876865005.

Според хематолозите недостигът на кръв и кръвни продукти за онкохематологично болните пациенти е от жизненоважно значение, тъй като при химиотерапия се унищожават не само туморни клетки, но и нормалното кръвотворене.

Това налага заместителна терапия с кръвни продукти, уточняват от лечебното заведение. Според лекарите при ниски стойности на тромбоцитите нараства рискът от животозастрашаващи кръвоизливи, а при критично ниски стойности на хемоглобина страдат всички органи от намалено снабдяване на тъканите с кислород.

В други случаи, като нарушения в кръвосъсирването има опасност кръвоизливи, при които последиците са необратими. От болницата споделят, че регулярно имат нужда от кръводарители, но проблемът се изостря значително след празници и продължителни почивни дни.

В акцията за кръводаряване могат да се включат здрави хора на възраст от 18 до 65 години, с тегло не по-малко от 50 кг., които не трябва да приемат лекарства през последните 48 часа. Преди кръводаряване желаещите ще преминат лекарски преглед, за да бъде преценено дали кръводаряването не застрашава здравословното им състояние и дали дарената кръв е безопасна за реципиентите.

Лекарите уточняват, че мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. Кръводарителят дарява 450 мл. кръв, което се възстановява количествено за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Според здравните специалисти, от дарена кръв ще се произведат, както плазма и тромбоцитен концентрат, които са жизнено важни за профилактиката на всеки кръвоизлив, така и еритроцитен концентрат, който снабдява тъканите с кислород. Ето защо кръводаряването е шансът за хематологично болните да бъдат лекувани и излекувани, споделят от единствената хематологична болница у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !