Ковид болницата в Пловдив иска пари от НЗОК за основните си дейности

OFFNews 25 ноември 2020 в 11:04 1248 0

Община Пловдив започва преговори с Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за финансиране на основните дейности на МБАЛ "Св. Мина", съобщи кметът Здравко Димитров след проведено заседание на Общинския кризисен щаб.

Управителят на общинската COVID болница проф. д-р Петър Петров е информирал, че определените към момента лимити на болницата от НЗОК са крайно недостатъчни за финансиране на дейностите за лечение на пациенти с COVID-19. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният й лимит трябва да бъде увеличен до 750 хиляди лева. В болницата вече има специализирана PCR лаборатория и се очаква всеки момент тя да бъде реферирана.

На преден план остава кадровият проблем, въпреки допълнителните два екипа, командировани от други две болници. За обезпечаване на трите COVID отделения са необходими още 6 лекари и 22 медицински сестри. Водят се преговори за привличане на специалисти, коментира д-р Калин Калинов, директор на дирекция "Здравеопазване" в общината.

Сериозен проблем е и дооборудването на МБАЛ "Св. Мина" с необходимата медицинска апаратура за диагностика и лечение. От наличните в болницата 85 кислородни поста, само 40 са напълно функционални. За да бъде адекватна към новия брой легла системата се нуждае от цялостен ремонт и увеличаване броя на работещите кислородни постове до 90. Стойността на ремонта е 75 000 лв.

Също така са необходими пациентски монитори с електроди и сензори за кислородна сатурация - 45 броя (за минимум 1/3 от леглата), 30 функционални легла и толкова аспирационни помпи, дефибрилатори, ЕКГ апарати, портативен транспортен респиратор с кислородни бутилки, подвижен рентген, кръвно-газов анализатор и др, посочват от общината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови