Коронавирусът уврежда чревния тракт

OFFNews 03 ноември 2022 в 10:20 1415 0

стомашна болка

Снимка Pixabay

Проучването на специалистите от Нюйоркския университет е първото по рода си

КОВИД-19 уврежда и чревния микробиом, сочат данните от изследване на американски учени, цитирано от ЮПИ.

Известно е, че инфекцията поразява белия дроб на човека и може да има дълготрайни последствия върху мозъка, а сега става ясно, че води и до чревен дисбаланс.

Според специалисти от Нюйоркския университет преболедуване от КОВИД-19 може да създаде бактериален чревен дисбаланс, което е предпоставка за развитието на опасни и устойчиви на антибиотици микроорганизми.

Заключенията от прочуването са публикувани в изданието "Нейчър къмюникейшънс", предава БТА.

Нашите открития дават основания да се предполага, че коронавирусната инфекция пряко пречи на здравословния баланс на микробите в червата, което създава допълнителни рискове за пациентите, обяснява Кен Кадуел, съавтор на изследването.

Това води до риск от животозастрашаваща диария, причинена от вредни бактерии като C. difficile. Освен това може да причини и други здравословни проблеми като подуване на корема и киселинен рефлукс.

Проучването е първото, което показва, че КОВИД-19 уврежда чревния микробиом, казват американските изследователи. Досега лекарите подозираха, че употребата на антибиотици за лечението на инфекцията уврежда чревните бактерии.

Анализът на почти 100 мъже и жени, настанени в болница с КОВИД-19 през 2020 г., установи, че повечето пациенти имат проблеми с чревния микробиом, като при една четвърт от тях доминира един вид бактерии.

В същото време се увеличават популациите на няколко потенциално вредни вида микроби. Устойчиви на антибиотици бактерии са мигрирали в кръвния поток на 20 процента от участниците в проучването.

След като установихме източника на този бактериален дисбаланс, лекарите могат по-добре да открият пациенти с новия коронавирус, изложени на най-голям риск от вторична кръвна инфекция, каза Кадуел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!