Кокалов: Това, че болниците са търговски дружества и държавата не може да се намесва, е нонсенс

OFFNews 23 октомври 2020 в 12:59 1187 0

Това, че болниците са търговски дружества и държавата не може да се намесва, е нонсенс. Разликите в заплащането на работещите в столична болница и в болница в малък град са огромни, коментира по БНТ вицепрезидентът на КНСБ и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Иван Кокалов.

По думите му COVID-19 показа тази липса, както и че държавата трябва да се намеси активно в здравеопазването. И пари, и легла, и болници ще има, защото е въпрос на организация. Липсата на персонал не е от вчера, каза той. 

Сега всеки отчита, че в здравеопазването – и лекари, и сестри, и друг персонал, е уморен, защото е пренатоварен. В същото време говорихме как трябва да се увеличават доходи, за да има мотивация да не напускат лекари и сестри България, допълни д-р Кокалов.

Има текст в новия проектобюджет на Касата, в който държавата може да превежда пари и субсидии при условие, че има необходимост във връзка с COVID-19, изтъкна д-р Кокалов.

"Здравната вноска трябва да се увеличава, но тя е свързана с доходите на населението. Но няма как, ако не се вдигат доходите, да се вдига вноската, защото това е натоварване за всеки – работодател, работник, служител. Няма как доходите да не нарастват“, подчерта синдикалистът.

Да не говорим за рекорден бюджет на НЗОК, защото парите реално не са повече. Липсва справедливост в механизмите на разпределение на средствата – те трябва да отиват за увеличение на заплатите, изтъкна Кокалов.

По думите му в началото на ноември синдикати и работодатели трябва да договорят новия Колективен трудов договор и там трябва да има мотивация – адекватно заплащане на труда на медицинските специалисти и възможности за кариерно израстване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови