Който не иска втора доза AstraZeneca, ще получи РНК ваксина след 84-я ден

OFFNews 09 май 2021 в 21:58 3527 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Богдан Кирилов

"Разгледахме казуса с хората, които не искат да си поставят втора доза от препарата, с Националния ваксинационен щаб. Взехме решение да бъде поставяна втора доза от РНК ваксина след 84-я ден, тоест когато приключи по кратка характеристика периодът за поставянето на втора доза от аденовирусната ваксина". Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов в предаването “Неделята на NOVA” по Нова телевизия.

Той обясни, че официалната препоръка нa Европейска агенция по лекарствата(ЕМА) и на Изпълнителната агенция по лекарствата е да се следва кратката характеристика на ваксината нa AstraZeneca.

Според него се очаква най-рано в края на годината да бъде необходимо поставянето на подобна трета доза. Той обясни, че към момента производителите на ваксини провеждат изпитвания дали ще е необходима и трета доза за по-голяма защита срещу COVID-19.

По отношение на ваксинирането на деца срещу COVID-19 Богдан Кирилов каза, че Pfizer вече е предоставил данни за клинични изследвания на ваксини при лица между 12 и 17-годишна възраст. „В момента Ема извършва оценка на тези данни, като се очаква становището да бъде готово след средата на месец юни. Тогава ЕК ще може да направи промяна в кратката характеристика на медикамента, за да може той да бъде прилаган за тази възрастова група. Moderna също предстои да предостави подобни данни”, допълни той.

„До края на май от четирите разрешени ваксини очакваме около 2 млн. дози, а до края на юни – 2,5 млн. дози. Ваксината на Pfizer ще е с най-голям брой дози. РНК ваксините ще имат най-голям дял, ако производителите изпълнят ангажиментите си”, подчерта директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови