Кои са летните вируси и как да се предпазим от тях?

OFFNews 12 юли 2023 в 10:20 2485 0

д-р Лилия Иванова

Снимка ВМА

д-р Лилия Иванова, инфекционист

Бързоразвалящата се храна, поради високите температури, мръсната вода и липсата на хигиенни навици са основните причини за тези масови летни заболявания, казва д-р Лилия Иванова, част от екипа на Катедрата поинфекциозни болести на ВМА.

Ентеровирусите са много и най-различни, като се разделят на над 60 серотипа, като основните 4 групи са коксаки А, Коксаки Б, полиовируси и ECHO вируси. Най-често боледуват децата, като механизмът на предаване е фекално-орален, по-рядко и въздушно-капков. Инкубационният период е 3-6 дни.

Това са група вируси, които не трябва да бъдат подценявани, тъй като могат да увредят мозъка и сърцето. 

Какво причиняват ентеровирусите

Една от проявите им е т. нар. „летен грип“ (ентеровирусна треска) с прояви на висока температура, болки в мускулите, болки в корема, повръщане и болки в гърлото.

Херпангината е друга често срещана лятна инфекция. Тя се причинява от Коксаки А вирус с проява на висока температура, болки в гърлото, особено при преглъщане на храна, и безапетитие. Образуват се налепи по гърлото. Заболявянето се съпровожда с повишена температура, болка в гърлото и затруднено преглъщане. Най-често боледуват деца на 3-10 годишна възраст.

Често явление са и стомашно-червните ентеровируси, които предизвикват висока температура, болки в корема, повръщане и диарийни изхождания.

Болестта „ръка-крак-уста“ (HFMD) се проявява с болезнени мехурчета в устната кухина, езика, бузите, твърдото небце и венците, те бързо се сливат в по-големи мехурчета, които бързо ерозират. По дланите и ходилата се развива обрив. Заболявянето преминава за около една седмица.

Хеморагичният конюнктивит се причинява най-често от ентеровирус 70, протича с болка и парене в очите, фотофобия (дразнене от светлина), оток на клепачите и серозна секреция от очите. Засяга по-често млади хора, преминава за около седмица.

Може да има и засягане на мускули (плевродиния), миокард – плевродинията се проявява с внезапно повишение на температура, задух, пристъпни мускулни болки в долната част на гръдния кош и корема, продължаващи 15-30 минути. Най-честият причинител е Коксаки Б. Симптомите могат да наподобят миокарден инфаркт, белодробен емболизъм, остър хирургичен корем.

Аденовирусите са разнообразни ДНК-вируси, които засягат предимно деца от една- до десетгодишна възраст. Имат множество разновидности и могат да причинят заболяване на горните дихателни пътища, пневмония, фарингоконюнктивална треска, епидемичен кератоконюнктивит, хеморагичен цистит, диария и други, проявяващи се с повишена температура, кашлица, хрема, болки в гърлото, конюнктивит, диария, както и увеличени предимно шийни лимфни възли.

Болните се оплакват от обилна носна секреция, зачервено и болезнено гърло, парене, сълзене в очите и фотофобия, пояснява още д-р Иванова.

Ротавирусите са най-честите причинители на остри вирусни диарии, като възприемчивостта към тях е най-висока у кърмачета от 6 до 24 месеца и деца до 5 г. Основните механизми на заразяване са фекално-оралният и контактно-битовият.

Заболявянето води до продължителна диария, повръщане и тежка дехидратация – признаците за дехидратация включват сухи лигавици, обложен език, намалено количество на урината, хлътнали очни ябълки, плач без сълзи. Симптомите са отпадналост, повишена температура, болки в корема и безапетитие. При ротавируса е характерно, че оплакванията могат да се задържат и повече от седмица.

Освен типичните за летния сезон вируси, с подобна грипоподобна симптоматика може да протече и инфекцията от COVID-19, както и грип А и грип Б, които не бива да се пропускат, изтъква още д-р Иванова.

Как да се пазим

Основните начини за предпазване от летните вируси са поставяне на ръка пред устата при кихане и кашляне, препоръчително е да се слага маска, особено на места с много хора, които кашлят/кихат.

Измиването на ръцете остава „златен стандарт” в изграждането на навиците при децата, който ги предпазва не само от летните, но и от вирусните и бактериални инфекции, върлуващи през цялата година.

Хубавото измиване на плодовете и зеленчуците премахва нитратите от тях. Измиването под течаща вода е абсолютният минимум. Изтъркването с четка или гъба е допълнителна полезна стъпка.

Хранителните продукти трябва да се подлагат на добра термична обработка и да се съхраняват при хладилни условия, особено тези от животински произход (месо, мляко, яйца).

Трябва да се избягва пиенето на вода от съмнителни водоизточници.

Друга мярка е спазването на добра лична хигиена и избягването на многолюдни плувни басейни.

Силно препоръчително е да се използват собствени прибори за хранене.

Какво е лечението

Заради високите температури и склонността към дехидратация е изключително важно да се приемат 1,5-3 литра течности дневно. Лечението е основно симптоматично и е свързано с употребата на температуропонижаващи, антидиарийни средства, средства за борба с дехидратацията, локални болкоуспокояващи за устната кухина.

Спазването на тези елементарни, ще ви позволи да се наслаждавате на лятото, категорична е д-р Иванова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!