Когато една ваксина работи, тя няма праг за възраст

Ваксината срещу COVID-19 е напълно безвредна за бременните, тя може да защити жената и бебето от вируса

OFFNews Последна промяна на 19 февруари 2021 в 09:51 1056 0

Когато една ваксина работи, тя няма праг за възраст. Това каза в коментар за ефективността на ваксината на "Астра Зенека" при хора над 65 г. проф. Ива Христова зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести по БНТ.

Ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са най-добрите в света. Нямаме никакво съмнение за разрешените ваксини, подчерта тя.

По думите ѝ хората над 65 години категорично могат да се ваксинират с "Астра Зенека", а опасенията на някои хора за тази ваксина са страх от новото и такива е имало и при предишните две ваксини на "Пфайзер-Байонтек" и "Модерна".

Швейцария отложи ваксинацията с "Астра Зенека", но не забрани, защото още не са излезли данните от САЩ, които са върху огромен брой доброволци, обясни проф. Христова.

Ваксината е напълно ефективна и безвредна за бременните жени, подчерта проф. Христова.

Няма ваксина, която да създава проблем за тях. Напротив - ако, недай Боже, те се разболеят, вирусът създава голям проблем и за тях, и за плода, хилядократно по-добре е те да бъдат ваксинирани, заяви проф. Христова относно ваксинацията на бременни жени.

Относно създаването на антитела при отложена или неизвършена втора доза на ваксината, проф. Христова заяви:

Има известен толеранс във времето на двете дози, със сигурност, ваксината продължава да действа дори при отложена за известно време втора доза. Ако такава не се сложи, човекът не успява да стигне до пълната защита, която предлага ваксината.

Това, което целим, е поне една година имунитет, само че ние нямаме такъв период на време след ваксиниране, а искаме доказателства. Колко ще трае имунитетът и колко ще мутира вирусът, е рано да се каже, допълни проф. Христова.

Тя коментира още, че е рано да се каже дали има трета вълна на коронавируса. 127 на 100 000 бяха случаите до миналата седмица. Данните от вчера са 157 на 100 000, така че има плавно увеличение.

Към момента епидемията се управлява добре и има "приличен баланс" между мерките и заболяемостта, смята проф. Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови