Кога обезболяващите могат да бъдат опасни

OFFNews 03 декември 2019 в 10:15 4272 0

Снимка Pixabay

При главоболие, зъбобол или друго неразположение, съпроводено с болка, често посягаме към обезболяващите. Специалистите обаче предупреждават, че злоупотребата с тях, когато не са назначени от лекар, е опасна.

Грипът може да се усложни

Безконтролният прием на обезболяващи при вирусна инфекция е лоша идея, особено ако не са препоръчани от лекар. Публикация в Journal of Infectious Diseases показва, че подобен прием по време на грип влошава протичането на болестта.

Главоболието се засилва

Пиенето на обезболяващи при главоболие носи повече вреда, отколкото полза. Лекари от националните институти за здраве и клинично усъвършенстване, обединени в проучване на СЗО, са установили, че прекаленият прием на подобни таблетки води до предозиране. Вследствие на това главоболието става по-тежко и трудно поносимо.

Повишава се рискът от инфаркт и инсулт

Ако вече сте преживели инфаркт не би трябвало да пиете каквито и да било лекарства без знанието на лекуващия лекар. Както става ясно от изследване на учени от Университета в Копенхаген, приемът на обезболяващи след инфаркт увеличава вероятността от инсулт или нов инфаркт с 59%.

Увреждат се бъбреците

Бъбреците са филтър на лекарствата в организма. Приемът на твърде много препарати може да провокира алергична реакция или увреждането им. Според публикация в American Family Physician Journal неправилното приемане на обезболяващи без лекарско назначение причинява до 20% от случаите на остра бъбречна недостатъчност.

Създава се зависимост

Продължителното използване на обезболяващи може да провокира физическа зависимост. Организмът се адаптира към химичните компоненти в таблетките и изгражда резистентност (невъзприемчивост) към тях. Друг ефект при прекратяване на вземането на обезболяващи е появата на синдрома на отнемане (напрегнатост, раздразнителност, главоболие, безсъние, сърцебиене, изпотяване). Подробни проучвания по темата са публикувани в The Health Site.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови